Hlavní obsah

Je na čase bilanci s Čechy zlomit, přejí si Lotyši. Může k tomu pomoci i objev Indrašis

Stockholm

Deset vzájemných utkání a prozatím žádná výhra, to je bilance lotyšské hokejové reprezentace proti týmu České republiky. Už je na čase tuhle bilanci zlomit, myslí si Lotyši, kteří na mistrovství světa předvádějí dobré výkony a jsou v tabulce skupiny před Českem.

Foto: Petr Josek, Reuters

Lotyšský útočník Miks Indrašis se raduje z branky.

Článek

„Ještě nikdy se nám nepodařilo porazit Čechy, budeme se snažit tuhle tradici zlomit. Moc hráčů z jejich týmu neznám, ale jména jako Krejčí a Nedvěd budí respekt. Na druhou stranu Čechům se nedaří tak, jak by sami chtěli, a to by nám mohlo pomoci," cituje lotyšského gólmana Edgarse Masalskise server gazeta.ru.

Ostatně několikrát k tomu hokejisté baltické země neměli daleko. Například v osmifinále olympijských her ve Vancouveru, kde Češi v samém závěru utkání přišli o dvoubrankové vedení a dál je poslal až gól Davida Krejčího v prodloužení. Největším úspěchem Lotyšů je prozatím remíza 1:1 na domácím mistrovství světa 2006 v Rize.

Indrašis je objevem turnaje

Na letošním šampionátu zatím trápili Rusko a porazili Německo a Itálii, v tabulce stockholmské skupiny mají šest bodů. V kádru mají osvědčené hráče jako Galvinš, Širokovs, nebo Sprukts, ovšem objevem turnaje je útočník Miks Indrašis. Jednadvacetiletý hráč startuje na svém prvním MS dospělých a zatím v každém zápase skóroval. V kanadském bodování šampionátu je dokonce čtvrtý za hvězdami Malkinem a Zetterbergem.

"Lotyši hrají typický ruský hokej, dobře bruslí, rychle kombinují, mají rychlý protiútok. Tým má výhodu, že je velmi dobře sehraný, má asi čtrnáct hráčů z Dynama Riga. Musíme předvést dobrou disciplínu, protože mají velmi dobré přesilovky," varuje před dalším soupeřem český kouč Alois Hadamczik.

"Všichni soupeři ve skupině mistrovství světa musí být dobří. Ale proti Lotyšům chceme získat tři body," má však jasno útočník českého týmu Jiří Novotný.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.