Hlavní obsah

Krejčík proti ruským hvězdám obstál, mladíčka chválil i kouč

Stockholm

Zatím má na kontě pouze jedenáct zápasů v české hokejové reprezentaci, ovšem poslední dva z nich se odehrály na mistrovství světa. A ten poslední byl pro Jakuba Krejčíka zatím životním zážitkem - zahrál si proti Rusku i s jeho velkými hvězdami Malkinem a Dacjukem. A rozhodně nadějný bek nezklamal, byl hodně vidět.

Foto: Petr Josek, Reuters

Obránce Jakub Krejčík se snaží zastavit ruského útočníka Sergeje Širokova.

Článek

Teprve dvacetiletý obránce hraje na svém prvním velkém světovém turnaji dospělých, ale už ve druhém zápase si počínal jako zkušený mazák. S přehledem rozehrával puky, zbytečně neriskoval a nedovolil ruským rychlíkům žádnou větší šanci. Po faulu na něj hrál český tým první přesilovku, v polovině zápasu zase třeba čistě sestřelil u mantinelu důrazného Žerděva.

Trenér národního týmu Alois Hadamczik má sice momentálně mimo hru hned dva obránce - Kutláka a Němce - jenže náhrada v podobě mladého Krejčíka mu vrásky rozhodně nepřidělala. „"Vůbec se jej nebojím nasadit do hry. Je to kluk, který mě přesvědčil a začíná mít hodně velkou perspektivu. Proti Rusku podal až na hrubku v závěru bezchybný výkon," chválil jej po nedělním zápase.

Žerděva Kovář vychytal

Co se stalo? Krejčíkovi pět minut před koncem u mantinelu utekl puk a do brejku se dostal Žerděv, kterého však brankář Kovář vychytal. „Bohužel mi puk přeskočil přes hokejku, odehrál jsem to špatně," sypal si obránce pražské Slavie popel na hlavu.

Chvíli předtím však zaujal v pozitivním smyslu slova. Jako by se nemohl dívat na trápení mnohem zkušenějších spoluhráčů, tak sebral puk a zavezl jej neohroženě až za ruskou branku, odkud přihrál útočníkům do dobré šance. „Chtěl jsem něco změnit a málem z toho byl gól, tak to snad k něčemu bylo," vykládal skromně.

„Je to moje první mistrovství světa a zápas proti Rusům. Navíc proti takovým hráčům, které tady mají. Určitě to byl můj zatím nejvýznamnější zápas kariéry," vyznal se Krejčík. „Velká škoda, že jsme dostali hned při prvním střídání gól. Kdybysme ho nedostali, tak se ten zápas mohl vyvíjet úplně jinak," litoval jen na závěr.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.