Hlavní obsah

Mrázek nervózní nebyl. Stejně jako v extralize střídal partnera své sestry Štěpánka

Stockholm

Devítiminutovou premiéru v reprezentační brance dopřál v úterý na mistrovství světa ve Stockholmu trenér Alois Hadamczik původně třetímu gólmanovi Petru Mrázkovi, když ho nechal dochytat už rozhodnutý souboj s Němci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejový brankář Petr Mrázek

Článek

„Napadlo mě, že dát tam Mrázka je celkem logický tah, a tím tomu klukovi zase zvednout sebevědomí," říkal kouč, jenž poslal tři gólmany do hry i při olympiádě v Turíně před šesti lety. Tehdy se v české brance objevili během turnaje Hašek, Vokoun i Hnilička. „Musím kouči poděkovat za tu šanci. Už po druhé třetině mi v kabině říkal, ať se nachystám, že půjdu na led," vykládal dvacetiletý Mrázek s tím, že ani nepociťoval žádné napětí.

„Nikdy nejsem nervózní, spíš jsem se těšil. Zažít si utkání šampionátu takhle z ledu, bylo něco úžasného. Když jsem odjížděl do Stockholmu, v tohle jsem ani nedoufal," přiznal Mrázek, jenž měl radost už když mu trenér po snídani oznámil, že se bude svlékat na zápas.

„Nemusel jsem zase jen na tribunu a chystal jsem se pečlivě. Nikdy nevíte, co se může stát, ale to nasazení do zápasu bylo fakt super, " tvrdil gólman, jenž stihl dva úspěšné zásahy. „Atmosféra nebyla nic moc, ale pořád je to mistrovství světa a splněný velký sen," přiznal Mrázek. „Líbilo se mi, že to vzal velmi poctivě. Dokáže být koncentrovaný na výkon, maká v tréninku a každé cvičení chodí naplno. Měl tam nakonec i zákrok, s kterým se vyrovnal," chválil trenér mladý brankářský talent. „Snažil jsem se maximálně soustředit, záleželo mi na tom, abych něco nepokazil," přiznal Mrázek.

Nasazení nejlepšího gólmana letošního MS dvacetiletých bylo pikantní i tím, že v 51. minutě střídal Jakuba Štěpánka, jenž má za partnerku jeho sestru. Zkušenější a o šest let starší Štěpánek mladšímu kolegovi dopřál těch několik minut, podobně jako na jaře 2008 ve Vítkovicích. „Tak už jsem ho vytáhl do chlapů v lize i do nároďáku. Na debut jsem ho tedy do brány pustil dvakrát, musí mi to nějak vrátit. Možná v NHL, tam mi ale bude spíš muset pomoct Petr a přivést si mě tam jako svého zobáka," žertoval Štěpánek.

"Kuba byl už u mého prvního startu v extralize a teď zase. Říkali jsme si hned, že je to zajímavá spojitost," usmál se i Mrázek. Oba k sobě mají blízko, bydlí spolu na hotelovém pokoji a ve volném čase svádějí fotbalové bitvy na Xboxu. „Zase těsně prohrávám," komentoval aktuální stav Štěpánek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.