Hlavní obsah

Hadamczik: O Hudlerovi jsem pochyboval, ale má šanci napravit si reputaci

Brno

Po posledním duelu Českých her s Ruskem zabouchl na půl hodiny dveře kabiny, aby svým svěřencům oznámil konečnou nominaci pro mistrovství světa ve Švédsku, které startuje už tento pátek. Kouč hokejové reprezentace Alois Hadmaczik do výběru zařadil hned deset posil ze zámořské NHL, včetně Jiřího Hudlera, jenž si na šampionátu zahraje přesně po deseti letech.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Hudler na tréninku národního týmu.

Článek

Nominoval jste plný počet pětadvaceti hráčů. Zapíšete všechny na soupisku hned před úvodním zápasem mistrovství?

Může se stát, že Židlický s Eliášem podepíší v NHL smlouvu na další sezónu a rozhodnou se na mistrovství jet. Proto do prvního utkání s Běloruskem napíšeme na soupisku dva brankáře, šest obránců a dvanáct útočníků.

V NHL se čile spekuluje, že Židlický je blízko podpisu nové smlouvy. Jaké máte zprávy vy?

Nechci říkat, nakolik je pravděpodobné, že by na šampionát jel. Momentálně není procento žádné. Marek sice s New Jersey jedná, ale kdy smlouvu podepíše, nevím. Klidně se to může táhnout až do června. Oba (s Eliášem) teď bojují o své další živobytí, což plně chápu a respektuju. Manažeři v NHL na svá rozhodnutí nespěchají jen kvůli tomu, aby vyhověli reprezentaci. To je i případ Gudase z Tampy, kterého jsme chtěli nominovat. Bohužel i farma, na kterou se po skončení základní části NHL přesunul, má přednost před národním týmem.

Už máte představu, které hráče prozatím na soupisku nezařadíte?

Máme nějaké pětky, které hrály spolu, ale do začátku turnaje se ještě může spoustu věcí změnit, někdo může onemocnět... Není třeba předcházet situaci a řešit to už teď. Všichni hráči to ale berou tak, že jsou součástí jednoho týmu a jsou na to připraveni. Reprezentovat chtějí.

Sám jste prohlásil, že letošní nominace pro vás byla vůbec tou nejsložitější. U kterých hráčů jste měl hlavu nejzamotanější?

Před Českými hrami bylo pět šest hráčů, o kterých jsme věděli, že pojedou. Zbytek se rekrutoval právě na turnaji v Brně. U tradičních reprezentantů jako jsou Vondrka a Kašpar jsme čekali stabilnější výkonnost. Některé utkání odehráli výborně, v jiných zas byli průměrní. Kdo nás nejmileji překvapil, byl obránce Tomáš Voráček. V reprezentaci neměl žádné starty, ale hodně jsme váhali. Nakonec převážila zkušenost.

Není tajemstvím, že jste moc stál i o Romana Červenku...

Stál, jenže Roman Červenka má natažené kolenní vazy a jeho agent Aleš Volek nám sdělil, že není možné, aby reprezentoval.

Naopak jeho spoluhráč z Calgary Jiří Hudler v nominaci nechybí a MS si zahraje přesně po deseti letech. Neodradil vás fakt, že loni vám nejprve účast na šampionátu přislíbil, pak ale vycouval, když mu v Detroitu skončila smlouva?

Nad Jirkou jsme trochu pochybovali, ale má velkou šanci napravit si reputaci. Dostane příležitost a věřím, že se bude prezentovat tak, jak se mu to dařilo třeba v Detroitu.

Na šampionát se podívá i Tomáš Hertl, který měl mít ve stejném termínu na střední odborné škole stavební a zahradnické maturitu a už s předstihem si ji odložil. Postaral se národní tým o omluvenku?

Já řeším jen jeho přístup k plnění povinností v nároďáku. A ty plní výborně. Je to jeden z největších talentů, které Česká republika v poslední době má. Že dělá maturitu, mně ani nedošlo. Generální manažer Sláva Lener ho během mistrovství bude zkoušet, aby byli ve škole pyšní, že mají takového studenta. Věřím tomu, že pokud je ve škole tak pilný jako na ledě, maturitu udělá.

O Václavu Prospalovi z Columbusu jste neuvažoval?

Neměli jsme žádnou zprávu, že by chtěl jet. Oslovili jsme ho dva roky po sobě, vždy sdělil, že pojede a nakonec se omluvil. Proto jsme s tím nepočítali.

Pozici gólmanské trojky bude zastávat Jakub Kovář, který se ale v průběhu Českých her od týmu kvůli viróze odpojil. Váhal jste, jestli proto nevzít Pavla Francouze?

Dlouho jsme to zvažovali, protože Francouz se předvedl ve velmi dobrém světle. Ale když jsme se vrátili k situaci z olympiády 2006 v Turíně, kde se nám zranil Dominik Hašek a v jednu dobu musel do brány i Hnilička, rozhodli jsme se pro Kováře. Něco s námi už objel a dokázal, a své současné pozice si je vědom. Chce jet, i když bude trojka. Doktor mu nasadil krátkodobá antibiotika a cítí se dobře. Pokud bude v pořádku, odletí s námi, v opačném případě bychom se vrátili k Francouzovi.

Na turnaji v Brně se český tým potýkal s koncovkou, vždyť během tří duelů skóroval jen čtyřikrát. Slibujete si od posil z NHL, že produktivitu rapidně vylepší?

Dávají hodně gólů a to zakončení prostě mají v sobě. Věříme tomu, že s nimi budeme gólů dávat víc, nesmíme ale zapomínat, že v mezinárodním hokeji musíte mít sestavu postavenou na obraně.

Kdo bude ve Stockholmu plnit funkci kapitána?

Jirka Novotný. Za práci, kterou v národním týmu předvádí už léta, si to zaslouží. Nikdy neodmítne hrát, i když nastupuje ve čtvrté pětce, v očích mu vidíte ten zápal. Je to srdcař, má zkušenosti a pro tým udělá maximum. Navíc zná kluky z Evropy i ze zámoří. Prostě nebyl důvod, abychom kapitána měnili.

Platí, že všichni hráči ze zámoří se k týmu připojí ve středu přímo ve Stockholmu před prvním tréninkem?

Všichni až na brankáře Pavelce, který s námi absolvuje už úterní trénink v Praze.

Jak vaši nominaci vzali ti hráči, na které nezbylo místo?

Byli bychom naivní a lhali bychom sami sobě, kdybychom říkali, že zklamání nepociťovali. Všem jsme poděkovali za reprezentaci, za úsilí, přístup, výkony na ledě a dobrou reprezentaci naší země. Nemají se za co stydět.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.