Hlavní obsah

Crosby ovládl předávání cen NHL, Hašek ocenění nezískal

TORONTO

Devatenáctiletý kanadský talent Sidney Crosby ovládl slavnostní předávání cen v Torontu, kde převzal dvě nejcennější individuální trofeje zámořské NHL. Hvězda Pittsburghu získala Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče uplynulého ročníku podle Asociace profesionálních hokejových novinářů i Lester B. Pearson Award pro nejlepšího hokejistu od hráčské asociace NHLPA.

Článek

Český brankář Dominik Hašek z Detroitu se ocenění nedočkal. Dvaačtyřicetiletý gólman sice byl v osmadvacetičlenné nominaci na Bill Masterton Trophy, která se uděluje za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji, ale tu nakonec získal útočník Phil Kessel. Devatenáctiletá naděje Bostonu se v lednu vrátila na led jen necelý měsíc po odstranění pravého varlete postiženého rakovinou.

Zástupci českého hokeje tak zůstali letos bez individuálního ocenění poté, co loni útočník Jaromír Jágr z New Yorku Rangers patřil k hlavním hvězdám večera. Převzal tehdy Pearsonovu cenu, těsně mu unikla Hart Trophy a byl zvolen posedmé v kariéře do All Star týmu. Za uplynulý ročník nikdo z tuzemska do první ani druhé nejlepší šestice sezóny nepronikl.

Crosby ovládl sezónu

Crosby spolu s Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, kterou převzal před necelými dvěma týdny v Ottawě, zcela ovládl sezónu. Tyto tři trofeje v jedné sezóně získal jako sedmý hokejista v historii. Nový fenomén NHL nejdříve v Torontu převzal od premiéra Kanady Stephena Harpera Pearsonovu trofej, které se stejně jako Art Ross Trophy dočkal coby nejmladší hráč v historii. "Získat respekt od ostatních hráčů, proti kterým hraji každodenně, je jeden z největších komplimentů, jakýho se mi může dostat," poděkoval Crosby na pódiu.

Dosud nejmladším držitelem této ceny byl za rok 1982 tehdy jednadvacetiletý Wayne Gretzky. Nejlepší hráč historie prestižní zámořské soutěže si v tomto směru udržel primát u Hart Trophy, kterou přebíral už v roce 1980. Crosbymu ji předal při vrcholu slavnostního vyhlášení legendární Gordie Howe. "Je ještě něco víc, čeho chci dosáhnout, ale toto jsou to skvělá ocenění," naznačil Crosby, že jeho dalším cílem je získat Stlanleyův pohár.

Crosby zvítězil s 1225 body velkým náskokem před gólmany Robertem Luongem z Vancouveru (801) a Martinem Brodeurem z New Jersey (763). Na Luonga, který byl nominován i na Pearsonovu cenu a Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana, žádná cena nezbyla. Nejlepším gólmanem byl vyhlášen potřetí v kariéře Martin Brodeur z New Jersey. "Já jsem bojoval řadu let s Dominikem Haškem, než se mi podařilo vyhrát. Jsem si jistý, že Roberto ještě získá řadu Vezinových trofejí," uklidňoval Brodeur svého kolegu z loňského olympijského týmu Kanady.

Malkin nejlepším nováčkem

Pětatřicetiletá hvězda New Jersey navázala na roky 2003 a 2004. Letos získal od generálních manažerů 122 hlasů, o šest více než druhý Luongo. Další gólmani měli velký odstup - třetí Miikka Kiprusoff z Calgary s Henrikem Lundqvistem dostali po sedmi bodech. Hašek, který triumfoval celkem šestkrát, jich měl na pátém místě pět.

Calder Trophy pro nejlepším nováčka získal podle předpokladů Crosbyho spoluhráč Jevgenij Malkin. Nejlepším obráncem je opět Nicklas Lidström z Detroitu, jenž dostal James Norris Trophy podruhé za sebou a celkově už popáté. Trenérem sezóny byl vybrán Alain Vigneault z Vancouveru a mohl se radovat z Jack Adams Award.

Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka obdržel stejně jako loni šestatřicetiletý Rod Brind´Amour z Caroliny. Lady Byng Trophy pro hokejového gentlemana převzal rovněž podruhé za sebou ruský centr Pavel Dacjuk z Detroitu a King Clancy Trophy za humanitu dostal Fin Saku Koivu z Montrealu.

Přehled cen zámořské NHL předávaných v Torontu:
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins).
Lester B. Pearson Award (nejužitečnější hráč NHL podle členů hráčské asociace NHLPA): Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins).
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins).
Vezina Trophy (nejlepší brankář): Martin Brodeur (New Jersey Devils).
Frank J. Selke Trophy (nejlepší defenzivní útočník): Rod Brind'Amour (Carolina Hurricanes).
Jack Adams Award (nejlepší trenér): Alain Vigneault (Vancouver Canucks).
James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Nicklas Lidström (Detroit Red Wings).
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Pavel Dacjuk (Detroit Red Wings).
Bill Masterton Memorial Trophy (za oddanost hokeji): Phil Kessel (Boston Bruins).
King Clancy Trophy (za humanitu): Saku Koivu (Montreal Canadiens).
První All Star tým NHL: Martin Brodeur (New Jersey Devils) - Nicklas Lidström (Detroit Red Wings), Scott Niedermayer (Anaheim Ducks) - Dany Heatley (Ottawa Senators), Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins), Alexandr Ovečkin (Washington Capitals).
Druhý All Star tým: Roberto Luongo (Vancouver Canucks) - Chris Pronger (Anaheim Ducks), Dan Boyle - Martin St. Louis, Vincent Lecavalier (všichni Tampa Bay Lightning), Thomas Vanek (Buffalo Sabres).
All Star tým nováčků: Mike Smith (Dallas Stars) - Matthew Carle, Marc-Edouard Vlasic (oba San Jose Sharks) - Jordan Staal, Jevgenij Malkin (oba Pittsburgh Penguins), Paul Stastny (Colorado Avalanche).
Přehled cen předávaných 2. června v Ottawě:
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráče základní části NHL): Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins).
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec): Vincent Lecavalier (Tampa Bay Ligtning).
William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek): Niklas Bäckström, Manny Fernandez (Minnesota Wild).
Roger Crozier Saving Grace Award (nejvyšší úspěšnost zákroků v základní části NHL): Niklas Bäckström (Minnesota Wild).
Další trofeje v ročníku 2006/07:
Stanley Cup: Anaheim Ducks.
Prince of Wales Trophy (vítěz Východní konference): Ottawa Senators.
Clarence S. Campbell Bowl (vítěz Západní konference): Anaheim Ducks.
Conn Smythe Trophy (nejužitečnější hráč play-off): Scott Niedermayer (Anaheim Ducks).
Presidents' Trophy (nejlepší tým základní části NHL): Buffalo Sabres.
Plus/Minus Award (nejlepší bilance účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách v základní části NHL): Thomas Vanek (Buffalo Sabres).
NHL/Sheraton Road Performer Award (nejvíce kanadských bodů získaných v NHL venku): Vincent Lecavalier (Tampa Bay).
Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Chris Chelios (Detroit Red Wings).

Reklama