Hlavní obsah

Blake má vzácnou leukémii, ale hokej bude hrát dál

TORONTO

Hokejový útočník Jason Blake má vzácnou formu leukémie, která je podle lékařů dobře vyléčitelná a neměla by přerušit jeho kariéru. Čtyřiatřicetiletý Američan z týmu Toronto Maple Leafs spoluhráčům i médiím sdělil, že zahájil léčbu a může pokračovat v tréninku i zápasovém tempu.

Článek

Blakeova léčba spočívá v jedné tabletce speciálního léku denně. "Je prokázáno, že tato pilulka je efektivní v boji s tímto druhem rakoviny (bílých krvinek)," řekl hokejista, který reprezentoval na loňské olympiádě v Turíně.

Nových případů se stejným onemocněním je v Kanadě ročně zhruba pět stovek. Podle lékařů není Blakeův život v ohrožení a není důvod, aby nemohl nadále sportovat. "Prognóza je taková, že budu žít dlouhý a plnohodnotný život," uvedl hráč na klubovém webu.

Blake v uplynulé sezóně NHL hájil barvy New Yorku Islanders a v jeho dresu vstřelil 40 branek. V létě podepsal s Torontem smlouvu na pět let. "Na první sezónu za Maple Leafs se moc těším a doufám, že jim pomohu bojovat o Stanley Cup. Nemoc mi nebrání hrát dál na nejvyšší úrovni," dodal hokejista.

Jeho zdravotní stav nicméně budou bedlivě sledovat jak týmový lékař, tak i specialisté z onkologie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.