Hlavní obsah

Bonk přihrával na rozhodující gól třináct sekund před koncem

NEW YORK

Radek Bonk byl hlavní postavou hokejistů Nashvillu v nočním utkání NHL proti Floridě. Útočník za stavu 3:3 obkroužil branku Tomáše Vokouna a pouhých třináct sekund před koncem nahrál Smithsonovi na vítězný gól. V zápase se jednou prosadil také střelecky.

Článek

Tomáši Vokounovi tak zápas na ledě svého bývalého klubu pořádně zhořkl, Radek Bonk byl naopak vyhlášen první hvězdou zápasu.

Rozhodující gól inkasoval navíc hodně nešťastně. Radek Bonk totiž při posledním útoku před vypršením základní hrací doby obkroužil branku Floridy a jeho bekhendová přihrávka se odrazila do sítě od zad Jerreda Smithsona, který ležel na hranici brankoviště. "Nebudu lhát. Dokud mi to Radek neřekl, nevěděl jsem, že se puk odrazil ode mne," přiznal Smithson.

Vokoun dostal smolný gól podruhé ve dvou dnech a znovu to rozhodlo o porážce Floridy. "Opravdu nevím, co se to děje. Ztrácíme jeden zápas za druhým," láteřil po utkání a postěžoval si na nedůraz spoluhráčů. "Na samém konci zápasu bychom neměli připustit, aby se hráči soupeře takhle dostali až před branku. Podřezáváme větev sami sobě v nejméně vhodnou chvíli," dodal zklamaně český brankář, který si v zápase připsal 29 úspěšných zákroků.

Zápas přitom začal pro Vokouna příjemně. Hned na úvod předvedl několik skvělých zákroků a během první třetiny byl na kostce nad ledem promítán sestřih záběrů z jeho úspěšného působení v Nashvillu, který domácí fanoušci doplnili bouřlivými ovacemi ve stoje.

Jen Jágr Rangers nestačí 

Ve výsledkové mizérii pokračují Rangers, když doma podlehli Torontu 1:4. Nejvíce na tom měli zásluhu  čeští obránci Pavel Kubina a Tomáš Kaberle. Kubina přispěl k výhře gólem a asistencí, Kaberle přihrál na dvě branky a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Jediný gól domácích Rangers vstřelil Jaromír Jágr.

Kapitán Rangers svou teprve druhou úspěšnou trefou v sezóně otevřel v úvodu druhé třetiny skóre. O necelé tři minuty později však probudil Maple Leafs vyrovnávacím gólem Kubina, který skóroval vůbec poprvé v ročníku. Do té doby měli Rangers více ze hry a na střely vedli v poměru 20:7, po Kubinově zásahu se ale obraz hry změnil.

"V první třetině jsme hráli dobře, ve druhé části se ale něco stalo," hledal příčiny páté porážky z posledních šesti zápasů Jágr. "Jestli chceme vyhrávat, musíme začít dávat víc gólů. Hank (Henrik Lundqvist) nemůže vychytat všechno," dodal lídr mužstva, které vstřelilo v deseti zápasech dohromady jen šestnáct gólů, nejméně v celé NHL. "Pro naši obranu je těžké, pokud se musíme v každém zápase spoléhat pouze na jeden vstřelený gól. Nehráli jsme špatně, ale musíme častěji skórovat," doplnil gólman Lundqvist.

Rozhodující náskok získalo Toronto v závěru druhé třetiny, kdy se v rozmezí 80 sekund trefili John Pohl a Nik Antropov. Pojistku v podobě čtvrté branky přidal v poslední minutě třetí třetiny při hře Rangers bez brankáře Chad Kilger. Toronto poprvé v sezoně vyhrálo dva zápasy za sebou, oba na hřišti soupeře. "Už jsme to potřebovali," oddechl si trenér Paul Maurice. "Možná nám pomohlo, že jsme hráli venku. Nebyli jsme pod takovým tlakem."

Carey vyzrál na Pittsburgh v rozstřelu 

Dramatický duel viděli fanoušci v Pittsburghu, který hostil Montreal. Domácí Penguins prohrávali v úvodu druhé třetiny už 0:3, ale i díky gólu a asistenci Petra Sýkory dokázali manko smazat. O vítězství hostujících Canadiens 4:3 nakonec rozhodly až samostatné nájezdy. Z osmi střelců na obou stranách se prosadil pouze obránce Andrej Markov.

Nováček v brance Montrealu Carey Price tak při svém prvním penaltovém rozstřelu v NHL ani jednou neinkasoval, mimo jiné na něho při nájezdu nevyzrál ani Sýkora, který přestřelil. Mimo branku mířila i čtveřice jeho spoluhráčů, Price tak musel zasahovat jen třikrát. "Úlohou brankáře není jenom chytat puky, ale pokusit se zabrat v brance co nejvíc místa, aby měli střelci jen málo možností, kam vypálit. Naštěstí pálili vedle, nebo mě trefovali," radoval se Price.

Prospalovi to nadále střílí 

Střeleckou formu znovu potvrdil útočník Václav Prospal z Tampy Bay, jenž svým devátým gólem v sezóně otevřel skóre zápasu proti Buffalu. Za 80 sekund přidal druhou branku Michel Ouellet, z vítězství se ale přesto radovali hostující hráči Sabres, kteří uspěli 4:3 v prodloužení. Vítězný gól vsítil čtyřicet sekund před vypršením nastaveného času Rakušan Thomas Vanek, jehož přihrávku při úniku dva na jednoho tečoval za záda vlastního gólmana obránce Shane O'Brien.

Porážkou 1:4 s Ottawou pokřtili novou domácí halu Prudential Center hokejisté New Jersey, kteří kvůli dostavbě arény za 380 milionů dolarů hráli úvodních devět zápasů sezóny na hřištích soupeřů. Ďáblové přitom před vyprodanými tribunami, na něž se vejde 17.600 diváků, začali dobře a v první třetině na ledě jasně dominovali. Dokládá to i poměr střel 18:5. Jenže Martin Gerber v brance Ottawy byl bezchybný a nakonec na něho vyzrál až po 34 minutách hry Brian Gionta, který vyrovnal na 1:1. Byl však jediný a Senators pak rozhodli o svém úspěchu třemi góly v závěrečné třetině.

Devils, kteří v minulé sezóně vyhráli tabulku Atlantické divize, tak navázali na předchozí nepovedené výkony a prohráli už sedmý zápas z deseti. Naopak Ottawa je s devíti výhrami a jedinou porážkou nejlepším týmem NHL. "Musíme už konečně najít cestu k vítězstvím. Neomlouvá nás, že jsme hráli pořád venku, ani napětí z utkání v nové hale. Problém je, že nehrajeme celých šedesát minut," snažil se nalézt příčiny neúspěchu Gionta.

Carolina si spravila chuť proti Islanders 

Naopak v povedených výkonech pokračují Columbus Blue Jackets. V sobotu porazili 2:1 San Jose a vyhráli potřetí za sebou. "Jsme nepříjemným soupeřem hlavně díky dobré hře ve středním pásmu. A nepouštíme protivníky do rychlých protiútoků," odhalil silné zbraně mužstva útočník Sergej Fjodorov. Trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Detroitem byl v 39. minutě střelcem rozhodujícího druhého gólu.

Ještě o jednu výhru delší šňůru úspěchů navlékli Los Angeles Kings, kteří zdolali Edmonton 4:1. Hlavní zásluhu na tom měl brankář Jason LaBarbera, který zlikvidoval 34 střel a byl vyhlášen mužem večera. Rodák z kanadského Burnaby inkasoval v posledních čtyřech zápasech jen čtyři góly, přičemž čelil dohromady 109 střelám.

Největší gólové hody připravili fanouškům v New Yorku hokejisté domácích Islanders a Caroliny. Většina z třinácti tisíc diváků si je ale moc neužívala, kanonádu totiž předvedli především hostující Hurricanes, kteří vyhráli 8:3. Carolina tak odčinila den starou porážku 4:7 s Montrealem. "Snažili jsme se na ten debakl rychle zapomenout a hrát naší hru. A povedlo se," zářil Rod Brind'Amour, který potřetí v kariéře zaznamenal hattrick. Po dvou gólech vstřelili jeho spoluhráči Ray Whitney a Justin Williams.

Columbus - San Jose 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Branky: 9. Fritsche, 39. S. Fjodorov (Novotný) - 8. J. Thornton. Střely na branku: 18:17.
Boston - Philadelphia 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Branky: 28. Sturm - 30. M. Richards, 34. Lupul. Střely na branku: 39:28.
New Jersey - Ottawa 1:4 (0:0, 1:1, 0:3)
Branky: 35. Gionta (Eliáš) - 26. Meszároš, 47. Donovan, 54. Fisher, 60. Alfredsson. Střely na branku: 32:27.
NY Islanders - Carolina 3:8 (0:3, 2:3, 1:2)
Branky: 23. Fedotěnko, 31. Bergeron, 60. Sillinger - 3., 15. a 44. Brind'Amour, 10. a 22. Ray Whitney, 25. a 44. Justin Williams, 28. E. Staal. Střely na branku: 31:26.
New York Rangers - Toronto 1:4 (0:0, 1:3, 0:1)
Branky: 26. Jágr (Rozsíval) - 29. Kubina (T. Kaberle), 36. Pohl, 38. Antropov (T. Kaberle), 60. Kilger (Kubina). Střely na branku: 33:23.
Los Angeles - Edmonton 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Branky: 19. a 57. O'Sullivan, 33. Nagy, 36. Kopitar - 17. Stoll (Hemský). Střely na branku: 31:35.
Tampa Bay - Buffalo 3:4 v prodl. (0:0, 2:2, 1:1 - 0:1)
Branky: 24. Prospal, 25. Ouellet, 47. Lecavalier - 30. Afinogenov, 35. Gaustad, 54. Paetsch, 65. Vanek. Střely na branku: 34:26.
Nashville - Florida 4:3 (0:1, 2:1, 2:1)
Branky: 24. a 44. Fiddler (na první Židlický), 31. Bonk, 60. Smithson (Bonk) - 40. a 51. O. Jokinen (Vokoun), 11. Stümpel z trest. střílení. Tomáš Vokoun odchytal za Floridu celý zápas, z 33 střel inkasoval 4 góly a úspěšnost zásahů měl 87,9 procenta. Střely na branku: 33:27.
Chicago - Atlanta 2:3 (0:1, 1:0, 1:2)
Branky: 26. Kane, 59. Jason Williams (Lang) - 11. a 48. Vjačeslav Kozlov, 44. Kovalčuk. Střely na branku: 31:22.
St. Louis - Washington 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)
Branky: 1. a 39. Boyes, 9. Brewer, 42. Backes - 10. a 24. Green (na druhou Fleischmann), 59. Nylander. Střely na branku: 18:26.
Phoenix - Dallas 3:5 (1:2, 1:2, 1:1)
Branky: 13. Doan (Hanzal), 37. Vrbata, 54. Carcillo - 4. Zubov, 18. Lehtinen, 29. Modano, 39. Hagman, 48. Ribeiro. Střely na branku: 31:25.
Pittsburgh - Montreal 3:4 po sam. nájezdech (0:2, 2:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 24. Sýkora, 29. Crosby, 59. Ryan Whitney (Sýkora) - 11. a rozhodující sam. nájezd Markov, 8. Dandenault, 21. Ryder (Hamrlík). Střely na branku: 23:28.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.