Hlavní obsah

Vašíček rozhodl v oslabení o výhře Islanders

NEW YORK

Do skvělé formy se v zámořské NHL dostává český útočník Josef Vašíček z New Yorku Islanders. Na ledě New Jersey vstřelil v oslabení už svůj sedmý gól v sezóně a rozhodl jím o vítězství svého týmu 1:0. Martin Brodeur, brankář Ďáblů, se tak ani na třetí pokus nedočkal jubilejní 500. výhry v kariéře.

Článek

"Už se absolutně soustředím na další zápas," snažil se Brodeur okamžitě zapomenout na třetí porážku za sebou. "Chci vítězit, jenže teď zažívám více porážek než výher a to mě nebaví. A nejen mě, ale celý tým," poznamenal gólman Ďáblů, kteří prohráli pět z posledních sedmi zápasů.

Rozhodující moment duelu přišel ve 26. minutě, kdy obránce Devils Mike Mottau v přesilové hře couval pár metrů před vlastní brankou, jenže upadl a nabídl puk napadajícímu Vašíčkovi. Rodák z Havlíčkova Brodu zachoval chladnou hlavu, těsně před Brodeurem několikrát zamíchal kotoučem z forhendu na bekhend a se štěstím zavěsil, když se puk po jeho střele otřel o brankářovu vyrážečku a obloučkem zapadl do sítě.

"Obránce zastavil, zařízla se mu brusle do ledu a najednou jsem měl puk. Nečekal jsem, že mi ho takhle daruje," řekl Vašíček, který je se sedmi brankami nejlepším střelcem Islanders.

Český útočník bodoval v pěti z posledních šesti zápasů a byl vyhlášen druhou hvězdou večera. Nejlepším hráčem utkání zvolili novináři brankáře Ricka DiPietra, který zlikvidoval 26 střel a podruhé v sezoně udržel čisté konto. "Chytal skvěle. Pokaždé, když nastupujeme s Rickem na led, víme, že máme šanci vyhrát," pochválil ho Vašíček.

Tampa maže sérii porážek 

Sérii nezdarů za šňůru úspěchů vyměnili hokejisté Tampy Bay, kteří porazili Washington 5:2 a připsali si pátou výhru za sebou, přičemž předtím šestkrát po sobě prohráli. K pátečnímu vítězství přispěl jednou brankou i český útočník Jan Hlaváč, který v první třetině vyrovnal na 2:2.

Velkou zásluhu na zlepšených výkonech mají zejména útočník Vincent Lecavalier, který bodoval v sedmi zápasech za sebou, a brankář Johan Holmqvist, jenž v posledních pěti inkasoval dohromady jen sedm gólů. "Dělá svou práci opravdu dobře a to je pro nás ohromně důležité," konstatoval trenér John Tortorella.

Po dlouhé době se v pátek střelecky prosadil Jaroslav Hlinka, velkou radost ze svého druhého gólu v NHL ale neměl. Pouze totiž zmírnil porážku Colorada s Dallasem 1:6. Hrdinou večera byl útočník Stars Jussi Jokinen, který vstřelil čtyři góly. Specialista na samostatné nájezdy potřeboval na čtyři trefy pouze pět střel a 31 minut.

"Mrzí mě, že jsem mu v minulých zápasech nedal více prostoru na ledě," reagoval trenér Dallasu Dave Tippett, jehož svěřenci přerušili sérii čtyř proher. "Je to velká úleva. Já i celý tým jsme se poslední měsíc trápili. Potřebovali jsme už konečně zabrat a dnes se nám to povedlo. Byl to parádní večer," radoval se Jokinen.

Hedberg vychytal střelce Caroliny

Brankář Atlanty Ondřej Pavelec jistil záda svému kolegovi Johanovi Hedbergovi. Švédský gólman vychytal na ledě Caroliny nulu a výrazně tak přispěl k výhře Trashers 3:0.

V útoku Atlanty se dařilo Mariánu Hossovi, který vstřelil dva góly a na třetí přihrál a navázal tak na minulý duel s Hurricanes, v němž před týdnem rovněž dvakrát skóroval. "Jsou prostě zápasy, kdy se cítíte dobře, a u mně to teď jsou utkání proti nim," řekl Hossa.

New Jersey - NY Islanders 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka: 26. Vašíček. Střely na branku: 26:26.
Carolina - Atlanta 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Branky: 6. a 15. Marián Hossa, 60. Kovalčuk. Střely na branku: 31:25.
Buffalo - Montreal 4:1 (3:0, 1:1, 0:0)
Branky: 8. a 27. MacArthur, 13. Paille, 16. Stafford - 23. Ryder. Střely na branku: 28:37.
St. Louis - Columbus 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)
Branky: 19. Kariya, 58. Boyes, 60. Mayers - 46. Glencross, 60. Nash. Střely na branku: 23:30.
Dallas - Colorado 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)
Branky: 5., 24., 28. a 31. J. Jokinen, 26. Halpern, 55. Ribeiro - 57. Hlinka. Střely na branku: 26:18.
Tampa Bay - Washington 5:2 (2:2, 2:0, 1:0)
Branky: 2. Lecavalier, 16. Hlaváč, 31. B. Richards, 40. Ranger, 60. St. Louis - 13. Laich, 14. Ovečkin. Střely na branku: 24:30.
Vancouver - Minnesota 6:2 (4:1, 1:0, 1:1)
Branky: 3. Pyatt, 10. Näslund, 12. Öhlund, 17. D. Sedin, 23. Linden, 58. Bourdon - 17. Voros, 51. Burns. Střely na branku: 31:22.

Reklama