Hlavní obsah

Jágr úřadoval na ledě Ďáblů, Rangers slaví postup do druhého kola

NEW YORK

Hokejisté New Yorku Rangers jsou po Pittsburghu druhým týmem, který si v letošním play-off zajistil postup do druhého kola. V pátečním utkání Jezdci zvítězili na ledě Ďáblů 5:3, celkově pak v sérii triumfovali 4:1 na zápasy. Hvězdou posledního utkání byl Jaromír Jágr, který vstřelil branku a na další dvě přihrával. Hostující kapitán byl za své představení vyhlášen první hvězdou zápasu.

Článek

Rangers jsou vůbec prvním týmem, který ve vyřazovacích bojích dokázal vyhrát tři zápasy v řadě na ledě Devils. Zápas přitom začal lépe pro domácí, už v páté minutě šli do vedení zásluhou Gionty. Rangers ale dokázali bleskově odpovědět. O osmnáct vteřin později nahrál Jágr Michalu Rozsívalovi a bylo vyrovnáno. V sedmé minutě pak Jágr přesilovkovým gólem otočil utkání.

Ve třicáté minutě vedli hosté už 4:1 a zdálo se, že je rozhodnuto. Ještě před vypršením druhé třetiny ale Ďáblové snížili na rozdíl jediného gólu, jednu branku si připsal i Patrik Eliáš. Sedm minut před koncem třetí třetiny mohl srovnat John Madden, Henrik Lundqvist mu ale trestné střílení zneškodnil. Rangers tak uklidnila až Dubinského trefa do prázdné branky, u které asistovali Straka s Jágrem.

Brodeur odmítl podat Averymu ruku

Hokejisté Devils se s vypadnutím vypořádávali jen těžko, po skončení duelu dokonce odmítl gólman Martin Brodeur podat ruku Seanu Averymu, se kterým se během série dostal do křížku. Avery ve třetím zápase schválně šermoval hokejkou před Brodeurovým obličejem, aby brankář Ďáblů nemohl nic vidět.

Pro Patrika Eliáše tak končí sezóna. Reprezentační kouč Alois Hadamczik již dříve prohlásil, že má eminentní zájem o Eliášovy služby pro blížící se mistrovství světa.

Východní konference - 5. zápas:
New Jersey - New York Rangers 3:5 (1:3, 2:1, 0:1)
Branky: 5. Gionta, 30. Salvador, 34. Eliáš - 5. Rozsíval (Jágr), 7. Jágr (Straka), 19. Gomez, 26. Drury, 60. Dubinsky (Straka, Jágr). Zásahy brankářů: Brodeur 22/18 - Lundqvist 26/23. Diváci: 17625. Konečný stav série: 1:4. Hvězdy utkání: Eliáš - Jágr, Drury.

Hašek se v brance Detroitu neobjevil

Brankáři Detroitu Dominiku Haškovi se v posledních zápasech s Nashvillem příliš nedařilo, v pátém utkání sérii tak dostal mezi tyčemi přednost Chris Osgood. Rudá Křídla dostal do vedení v úvodu zápasu Filppula a skóre 1:0 vydrželo až do poslední minuty třetí třetiny. Čtyřicet čtyři vteřin před koncem základní hrací doby nasměroval zápas do prodloužení Radek Bonk.

V něm se ale přesto radovali domácí. Po necelých dvou minutách hry rozhodl o výhře Detroitu Johan Franzén, Rudá křídla se tak v sérii ujala vedení 3:2. Svěřenci Mikea Babcocka vyslali na branku Nashvillu dvaapadesát střel, gólman Dan Ellis nestačil jen na dvě z nich. Jeho protějšek Osgood nebyl v takovém zápřahu, připsal si dvacet úspěšných zákroků.

Ve hře o postup se udržel Anaheim, který porazil Dallas 5:2, a snížil stav série na 2:3 na zápasy. Ústředními postavami domácích byli brankář Giguere a útočník Selänne. Prvně jmenovaný zlikvidoval čtyřicet střel a byl vyhlášen první hvězdou, finský blesk pak na začátku závěrečné třetiny zaznamenal vítězný gól.

<tbody><tr class="invert"><td>Západní konference - 5. zápasy: </td></tr><tr class="highlight"><td>Detroit - Nashville 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0) </td></tr><tr><td><strong>Branky:</strong> 5. Filppula, 62. Franzén - 60. <strong><em>Bonk</em></strong>. Zásahy brankářů: Osgood 21/20 - Ellis 54/52. Diváci: 20 066. <strong>Stav série: 3:2</strong>. Hvězdy utkání: Franzén, Osgood - Ellis.</td></tr><tr class="highlight"><td>Anaheim - Dallas 5:2 (1:1, 1:0, 3:1) </td></tr><tr><td><strong>Branky:</strong> 9. Perry, 32. Getzlaf, 41. Selänne, 53. O'Donnell, 59. Marchant - 19. Norström, 45. Ribeiro. Zásahy brankářů: Giguere 42/40 - Turco 31/27. Diváci: 17 199. <strong>Stav série: 2:3</strong>. Hvězdy utkání: Giguere, Selänne - Ribeiro.</td></tr></tbody>

Reklama