Hlavní obsah

Naděje draftu NHL: obránce Alex Pietrangelo

PRAHA/OTTAWA

Nadějný hokejista, o něhož budou příští týden usilovat kluby NHL, je obránce Alex Pietrangelo. Osmnáctiletý Kanaďan působil v minulé sezóně v klubu Niagara Ice Dogs v nižší zámořské soutěži OHL. Urostlý bek (193 cm/ 95 kg) na sebe strhl pozornost velmi slušnými statistikami, když v ročníku 2007/08 nasbíral 53 bodů za třináct gólů a čtyřicet asistencí.

Článek

„I přes svou vysokou postavu dokáže tenhle mladík velmi dobře bruslit a ovládat puk,“ pochválil Pietrangela jeden ze skautů NHL pro magazín The Hockey News. „Nenechá se ničím znervóznit, dokáže tvrdě forčekovat i přesně přihrát do volného prostoru,“ přidal pozitivní hodnocení šéf skautů NHL E.J. McGuire. „Chybí mu však více asertivity,“ doplnil hodnocení na adresu mladého univerzálního zadáka.

„Petro“, jak ho přezdívají spoluhráči, na sebe upozornil v září 2007, kdy byl vyhlášen hráčem týdne poté, co vsítil tři branky, k nimž přidal čtyři asistence. „Vždycky jsem chtěl být tvrdý útočník a nosil jsem číslo 88 jako Eric Lindros, ale jednou mě někdo dal do obrany a fungovalo to,“ zavzpomínal na stránkách NHL.com Pietrangelo, jenž by jednou rád nastoupil proti Chrisu Prongerovi, s nímž je srovnáván kvůli své postavě. „Když jsem ho poprvé viděl hrát, tak se mi rozsvítily oči,“ přiznal se. „Byla by to čest a velká pocta proti němu nastoupit,“ přidal rodák z King City.

Hokej ho v mládí vůbec nebavil

Někteří skauté se dokonce domnívají, že v současnosti hraje lépe, nežli Pronger v jeho letech. „Alex je výjimečný talent a vůdcovský tip,“ pochválil svého svěřence asistent trenéra Ice Dogs Mike McCourt. „Pokud bude pokračovat ve tvrdé práci, pak se může stát skvělým hráčem NHL. Má k tomu skvělé předpoklady,“ přidal generální manažer klubu Dave Brown.

SERIÁL O DRAFTU NHL 2008 NA SPORT.CZ
ČEŠILetos Češi asi moc vysoko nezazáří
L. SCHENNNa počítači válí za Pittsburgh
M. BODKERV NHL se mu nejvíc líbí Gáborík
A. PIETRANGELOHokej ho ze začátku vůbec nebavil
Z. BOGOSIANChtěl by být jako ´válečník´ Chelios
N. FILATOVNa juniorském MS pomohl vyřadit Čechy
Připravujeme v dalších dnech:
ÚTERÝ:Drew Doughty
STŘEDA:Steven Stamkos
ČTVRTEK:Vše o víkendovém draftu

Pietrangelo odehrál v minulé sezóně OHL All-Star Game a v roce 2007 reprezentoval Kanadu na Memoriálu Ivana Hlinky v České republice. Reprezentační výběr tam skončil na čtvrtém místě a řízný bek byl jedním z asistentů kapitána. „Není nic lepšího, než reprezentovat svou zemi a mezinárodní zkušenosti jsou k nezaplacení,“  líbila se mu nová zkušenost.

Zajímavostí je, že talentovaného mladíka původně hokej vůbec nepřitahoval. „Začínal jsem někdy v šesti letech a pamatuji si, že jsem hokej hrát nechtěl,“ přiznal. „Ale později jsem brečel, když mě nutili jít z ledu,“ prozradil. „Začal jsem si to užívat stále víc a víc a tu hru už teď miluji,“ dodal. O jeho budoucím osudu se rozhodne mezi 20. a 21. červnem v Ottawě, kde bude draft probíhat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.