Hlavní obsah

Vedení NHL schválilo prodej klubů Oilers a Lightning za 200 miliónů

EDMONTON/TAMPA BAY

Rada guvernérů NHL schválila anonymně prodej hokejového klubu Edmontonu Oilers kanadskému miliardáři Darylu Katzovi. Zároveň souhlasila s nákupem klubu Tampa Bay Lightning skupinou investorů vedenou hollywoodským producentem Orenem Koulesem a bývalým hráčem Lenem Barrieem. Každý transfer by měl stát kolem 200 miliónů dolarů a uzavřeny by měly být do konce června.

Článek

Oba obchody byly schváleny ve středu na zasedání rady guvernérů NHL v New Yorku. Prodej Lightning by měl být podle oficiálních stránek klubu uzavřen do konce června. Součástí prodeje bude rovněž převod práv na St. Petes Times Forum včetně přiléhajících nemovitostí v celkové hodnotě kolem 206 miliónů amerických dolarů. „Jsme nadšení, že NHL nám dala souhlas,“ liboval si Oren Koules.

Klub z Floridy přitom změnil vlastníka již v roce 1999, kdy koupil většinový podíl Bill Davidson, majitel basketbalového týmu Detroit Pistons. „Bill již nemůže z mnoha důvodů působit a vést Lightning,“ nechal se slyšet Gary Bettman, komisař Národní hokejové ligy. „Dokázal toho mnoho a mužstvo dovedl k zisku Stanley Cupu,“ připomněl úspěch Blesků z roku 2004.

„Já, Len Barrie a naši partneři jsem připraveni do toho vstoupit oběma nohama a jsme si jistí, že Tampa Bay bude v blízké budoucnosti znovu hrdá na svůj tým. Nyní již vzhlížíme k nadcházející sezóně,“ uvedl Koules. Blesky se umístily v letošním ročníku na posledním místě. Spolu s Los Angeles získali pouhých jednasedmdesát bodů a v dalších letech mohou tedy mířit jen vzhůru. Pomoci jim k tomu může již letošní draft v Ottawě. Jako tým s první volbou nejspíše v pátek získají do svých řad Stevena Stamkose, podle skautů nejtalentovanějšího hráče draftu.

Klub Olejářů za 200 miliónů USD

Katz, jenž se svou skupinou investorů chystá odkoupit Oilers, předpokládá, že obchod bude stejně jako v prvním případě dotažen kolem konce června. „Jsem potěšen, že Rada guvernérů nám nákup schválila,“ řekl Katz v prohlášení pro agenturu AP. „Ihned poté se budeme ubírat k následující sezóně,“ slibuje Katz, jenž je vlastníkem řetězce lékáren.

Jednání o prodeji edmontonského celku již probíhala od února, kdy Katz udělal dosavadním vlastníkům podle agentury AP pět nabídek. První začínala na 145 miliónech, nakonec se ujala nabídka na odkoupení sta procent akcí za přibližně 200 miliónů USD. „Přechod klubu pod jednoho vlastníka je pro Oilers pozitivní zpráva,“ řekl k obchodu Bettman. Edmonton se umístil v minulém ročníku těsně za branami play-off na devátém místě s tříbodovou ztrátou na Nashville.

„Katz má vášeň pro hokej, vášeň pro Edmonton i pro Oilers,“ uvedl Bettman. „Zavázal se také, že nechá postavit novou arénu,“ přidal pozitivní zprávy pro Olejáře, jejichž barvy hájí také český útočník Aleš Hemský a obránce Ladislav Šmíd. „Katz vyrůstal v Edmontonu, je velkým fandou a nemáme žádné obavy o budoucnost klubu. Celý obchod bude dotažen do konce kolem 30. června,“ potvrdil na oficiálních stránkách Oilers dosavadní prezident klubu Patrick LaForge.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.