Hlavní obsah

Střílí Raketa – příběh Maurice Richarda

PRAHA

V Kanadě po něm pojmenovávají ulice, odlévají se jeho sochy a před třemi lety o něm dokonce natočili povedený film. Málokterý hokejista si vysloužil takové pocty jako Maurice Richard, první hráč NHL, který dal v padesáti zápasech 50 gólů.

Článek

Když televizní stanice TSN volila desítku nejlepších hráčů stoleté historie Montrealu, o vítězi nebylo pochyb. Černé vlasy sčesané dozadu, uhrančivý pohled a neskutečná píle. Rychlost a góly mu vynesly přezdívku Raketa. V dresu Canadiens strávil Richard 18 sezón od roku 1943 do roku 1960. V jedenácti stovkách zápasů nastřílel 626 branek.

Možná nepobral tolik talentu, ale obdivuhodně dřel. Říkali mu, že na NHL nemá, vždyť kvůli nedoléčeným zlomeninám ani nenarukoval na vojnu. Situace se změnila, když ho trenéři z levého křídla přesunuli na pravé a Richard si změnil číslo dresu z patnáctky na devítku na počest svého prvního potomka, který vážil při narození devět liber.

S Richardem v útoku byli Habs těžko k zastavení. Toronto nabízelo za jeho služby v roce 1944 na tu dobu horentní sumu 125 tisíc dolarů. Jenže Richarda to nezviklalo a zůstal věrný. Díky tomu osmkrát pozvedl nad hlavu Stanley cup, včetně spanilé jízdy v letech 1956–60, kdy Montreal triumfoval pětkrát za sebou.

Potrestání vyvolalo nepokoje

Co pro tamní fanoušky znamená kapitán Canadiens, se ukázalo v březnu 1955. Richard se v Bostonu zapojil do hromadné bitky, při níž zasáhl čárového sudího hokejkou do hlavy a byl prezidentem NHL Clarencem Campbellem suspendován do konce sezóny včetně play off.

O čtyři dny později se soudce i potrestaný sešli v montrealské hale Forum na zápase s Detroitem. Na Campbella házeli fanoušci Habs vše co bylo po ruce včetně vajíček a zeleniny. Vedle šéfa NHL pak vybuchla bomba se slzným plynem a Forum muselo být vyklizeno. Patnáct tisíc frustrovaných lidí se uprostřed noci ocitlo na ulici. Násilnosti probíhaly do tří hodin do rána, čtyřicet osob bylo zraněno. Kanadská písničkářka Jane Siberryová zpívala ve své skladbě Hokej: „Ulice Montrealu hořely, když potrestali Richarda.“

Filmový pomník Richardovi postavili před třemi lety. Hokejovou legendu si zahrál charismatický Roy Dupuis známý z oscarového filmu Invaze barbarů. Na plátně se ale objevily i hvězdy NHL. Vincent Lecavalier představoval další montrealskou legendu Jean Béliveaua, Mike Ricci ztvárnil Elmera Lacha. Ve scéně z newyorské Madison Square Garden seřeže Richard Boba Dilla, kterého hraje známý hokejový provokatér Sean Avery.

V roce 2000 připravili montrealští příznivci Richardovi při slavnostním ceremoniálu dlouhé ovace. V očích „Rakety“ se objevily slzy. Snad věděl, že je to naposled. O pár měsíců později mu byl vystrojen státní pohřeb. Po montrealské ulici sv. Kateřiny, kudy jezdil při triumfálních jízdách se Stanley cupem, putovalo černé auto s Richardovou rakví. I tady ho provázely davy lidí a ozval se potlesk. Montreal na svého hrdinu nikdy nezapomene.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.