Hlavní obsah

"Přestárlý" Detroit umlčel kritiky a míří za obhajobou

DETROIT

Na mladý tým Tučňáků nestačíte! V porovnání s Malkinem a Crosbym působíte hodně unaveně! Podobné hlášky slýchávali na svou adresu hokejisté Detroitu, když na ledě Tučňáků prohráli třetí a čtvrtý zápas. V sobotu ale úřadující šampióni své kritiky utišili. A jakým způsobem! Pátý zápas Babcockovi svěřenci vyhráli jednoznačně 5:0 a už jen jediný triumf je dělí od obhajoby Stanley Cupu!

Foto: Shaun Best, Reuters

Hokejisté Detroitu se radují z výhry v pátém finále nad Pittsburghem

Článek
Fotogalerie

„Před zápasem jsem pořád poslouchal, jak starý máme tým,“ přiznal kouč Rudých Křídel Mike Babcock. „Ale Dacjuk s Zetterbergem zase tak staří nejsou, Hossa také ne. Tak kdo je tedy tak přestárlý?“ zeptal se Babcock, aby si okamžitě sám odpověděl. „Chelios je starší než já...,“ připomněl sedmačtyřicetiletého veterána, který stejně ve finálové sérii doposud neodehrál jedinou minutu.

Se slovy svého nadřízeného souhlasil i Dan Cleary, autor prvního gólu v sobotním utkání. „ Příliš staří, příliš unavení, příliš pomalí - nic z toho k našemu týmu ani trochu nepasuje. Naopak jsme pyšní, jak dobrým a tvrdě pracovitým mužstvem jsme. A dneska jsme to prokázali,“ pochvaloval si Cleary soudržnost mužstva.

Zejména Henrik Zetterberg pak prokázal, že je pravým lídrem Rudých Křídel. Po kritice, která se na jeho hlavu snesla po čtvrtém utkání, opět prokázal své schopnosti. A to nejen ofenzivní. Kromě branky a asistence dokázal z ledu vymazat Sidneyho Crosbyho. “Byl jedním z našich tahounů - ať už zásluhou toho, jak uhlídal Crosbyho, nebo kvůli práci v útoku. Dělá nám hru a hraje opravdu skvěle,“ ocenil svého spoluhráče kapitán Nicklas Lidström.

Brankář Pittsburghu Marc-Andre Fleury (vpravo) přepouští své místo Mathieu Garonovifoto: Reuters/Shaun Best

V závěrečné třetině již za rozhodnutého stavu 5:0 pro domácí některým hráčům Pittsburgu tekly nervy. Sidney Crosby obdržel dvě minuty za seknutí Zetterberga pod kolena, za dalších dvacet vteřin jej na trestné lavici doplnil za stejný prohřešek Talbot. Ten si vyhlédl levou nohu Dacjuka, kvůli které ruský forvard neodehrál posledních sedm zápasů. Někteří hráči Detroitu byli přesvědčení, že se ze strany Talbota jednalo o úmysl. Mike Babcock ale po zápase celý incident zlehčil a nehodlal jej dál rozviřovat.

Tučňáci tak stejně jako loni prohrávají v sérii 2:3 a o korunovaci šampióna se znovu může rozhodnout již v šestém zápase v Mellon Aréně. „Detroit je o krok vepředu. Musíme využít domácí podpory a znovu sérii srovnat. Máme dva dny na to, abychom se seskupili a zkoncentrovali. A my to dokážeme,“ burcuje trenér Pittsburghu Dan Bylsma.

Reklama

Související témata: