Hlavní obsah

Hossa odchodu z Pittsburghu nelituje a bere to jako životní zkušenost

PITTSBURGH

Před rokem zažil hokejový útočník Marián Hossa kruté chvíle jako poražený ve finále Stanley Cupu a proto se rozhodl přestoupit do Detroitu, který měl dle jeho mínění větší šanci pohár získat. Jenže přesně po roce si stejná muka vytrpěl znovu a to dokonce při porážce s Pittsburghem, který tehdy opustil. Jeho "vypočítavý" přestup tak nakonec dostal neuvěřitelně trpkou příchuť.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Hokejový útočník Detroitu Marián Hossa

Článek

"Takový je život. I přesto nelituju, že jsem se rozhodl z Pittsburghu odejít. Kdybych zůstal, mohly se stát různé okolnosti. Už jen to, že by kvůli mně nemohli získat jiné hráče a byl by to trochu jiný tým. Ale o tom by se dalo hodiny diskutovat," tvrdil Marián Hossa tiše po sedmém utkání v kabině Detroitu.

"Někdy musíte dělat rozhodnutí, o kterých nevíte, jaké budou mít dopady. Vždyť to klidně mohlo skončit i opačně, nakonec rozhodl rozdíl jediného gólu. Byla to velká životní zkušenost. I tak jsem zažil v organizaci Detroitu skvělý rok," dodal hráč, jenž ve finále nedal ani gól. "Ač si to připouštíte nebo ne, jste pod velkým tlakem a učíte se, jak s tím naložit. Je to těžké a hodně vás to psychicky vyždíme. Snažil jsem se s tím bojovat, ale nemohl jsem se v ofenzívě prosadit...," litoval Hossa.

Bývalí spoluhráči zášť necítili

Fanoušci Pittsburghu mu jeho odchod dlouho vyčítali. Jeden z nich například vyjádřil svůj názor na slovenského hráče názorně. Do redakce pittsburghských novin poslal svou fotografii v dresu Pittsburghu s číslem 18, které zde Hossa nosil, a jmenovkou "BADCHOICE" (česky - špatná volba). Jeho bývalí spoluhráči ale zášť necítili.

"Bylo to jeho rozhodnutí. Já proti němu nic nemám, byl to skvělý spoluhráč. A je to opravdu velmi, velmi dobrý člověk," řekl obránce Pittsburghu Brooks Orpik, jenž se před touto sezónou rozhodl opačně než Hossa. Jako volný hráč neváhal uzavřít s Pittsburghem další kontrakt. Podle jeho mínění měl totiž nejlepší předpoklady Stanley Cup vyhrát. "A za nic na světě bych teď neměnil," smál se.

Zůstane v Detroitu

Už během sezóny se Hossa nechal slyšet, že by rád v Detroitu zůstal a to i za cenu menšího platu. Detroit byl jeho ochotě nakloněn, nicméně po play-off, ve kterém slovenský forvard nastřílel šest branek, mohl jejich zájem ochabnout. "Mluvil jsem s jeho agentem a slíbili jsme si, že si později společně sedneme a probereme všechny možnosti," prozradil generální manažer Red Wings Ken Holland.

Hossa si v poslední sezóně vydělal 7,45 miliónu dolarů, což je obrovská částka, která může někomu po play-off připadat nezasloužená. Na druhou stranu je pravda, že ačkoliv nezářil v útoku, odváděl cenné služby v defenzivní práci a také rychle mezi nové spoluhráče z Detroitu zapadl. "Po zápase jsem mu řekl, že pro mne bylo ctí s ním hrát. Je to skvělý hráč a ještě lepší člověk," složil mu poklonu brankář Chris Osgood.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.