Hlavní obsah

Tomáše Kaberleho výměna zatím minula, v Torontu by rád zůstal

DOKSY

Český hokejový obránce Tomáš Kaberle byl v centru spekulací o možném odchodu z Toronta, ale proměna týmu pod taktovkou generálního manažera Briana Burkeho se ho alespoň prozatím nedotkla. Přestože už se rýsoval jeho přestup do Bostonu, nakonec odešel krajan Pavel Kubina do Atlanty. Kaberle by jako dlouholetá opora Maple Leafs rád v Torontu zůstal a také se v jeho dresu konečně dočkal úspěchu.

Článek

Přestože Kaberle měl podle dlouhodobého kontraktu situaci ve svých rukou díky klauzuli, že nemůže být bez svého souhlasu vyměněn, aktuálně je tomu jinak. Toronto totiž opět nepostoupilo do play off a v takovém případě klauzule od draftu NHL do 15. srpna neplatí. Jedenatřicetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 je tak smířený s tím, že nebude prakticky celé léto mít jistotu, zda bude v Torontu pokračovat.

"Uvidíme, jak to dopadne. Vypadalo to chvíli na Boston, pak zase ne... Aktuálně o ničem nevím. Jsem jen v kontaktu jen s kamarádem z Toronta, takže vím jen to, co tam slyší. To je tak všechno," řekl Kaberle v Doksech, kde si zahrál na akci Jágr teamu beachvolejbal. "Určitě bych rád zůstal, ale když půjdu jinam, tak se budu snažit hrát co nejlíp kdekoliv."

Kaberle má ještě na dva roky platnou smlouvu s ročním příjmem 4,25 miliónu dolarů. Tým opustil Kubina s pětimiliónovým kontraktem na příští rok a Toronto vsadilo na tvrdší beky. Mika Komisareka, volného hráče z Montrealu, a Garneta Exelbyho z Atlanty. "Záleží, jaké chce mančaft udělat změny. Já s tím těžko něco udělám," řekl Kaberle. Každopádně jej Kubinův odchod mrzí. "Budu tam teď sám. Psali jsme si po té výměně, Pavel asi neměl moc náladu. Líbilo se mu tam, bude se mu blbě odcházet."

Připravil se na rušné léto

Kaberle byl na rušné léto připravený už od výstupních rozhovorů po sezóně. O výměně Kubiny i jeho se mluvilo už při březnové uzávěrce přestupů v NHL. "Manažer byl férový a řekl, co se může a nemůže stát. Vím, že kdyby někdo přišel s nabídkou, která by pomohla Torontu, tak by mě vyměnil. Vypadalo to, že buď půjdu pryč já, nebo Pavel, anebo taky oba. Mají na to stále přes měsíc. Necháme tomu volný průběh a uvidíme," doplnil Kaberle. Nějaký trejd po startu trhu s volnými hráči očekával. "Chtěli podepsat Sediny i Öhlunda, vyfoukly je jiný týmy, tak se něco stát muselo."

Kaberle se hned po odchodu z Kladna do Toronta v roce 1998 zabydlel v základní sestavě a vypracoval se v lídra týmu. V 738 zápasech nasbíral produktivní zadák 433 bodů za 73 branek a 360 asistencí. V 77 zápasech play off skóroval šestkrát a u 22 gólů asistoval. Od výluky v NHL v sezóně 2004/05 ale klub pokaždé chyběl v play off a tlak v kanadské hokejové baště se stupňuje.

"Postupem času bude asi tlak ještě přibývat. Mně to ale v Torontu vyhovuje. O to víc se člověk snaží na každém tréninku. Jsem tam spokojený, jinak bych tam nebyl deset let. Je tam výborné zázemí a mám tam kamarády. O to víc bych chtěl konečně s Torontem uspět," přeje si Kaberle, který si nedokáže lepší město pro hokej v NHL představit. "Uvidíme, jestli nakonec zůstanu. S novým mančaftem přijde nová chuť. Klub posílil o více tvrdších hráčů, což by mohlo vyhovovat pro play off, ale nejdříve je potřeba se tam dostat. Pro mě je v NHL pořád priorita vyhrát Stanley Cup," dodal Kaberle.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.