Hlavní obsah

Cítil jsem, že vyhrajeme, prohlásil útočník Philadelphie Briere

PHILADELPHIA

Zpět ve hře o Stanleyův pohár jsou po vítězství ve třetím utkání finálové série hokejisté Philadelphie. Do prvního zápasu na svém kluzišti vstupovali s jasným cílem snížit vedení Chicaga 2:0 na zápasy, neboť další úspěch Blackhawks by jejich naděje na zisk trofeje snížil na naprosté minimum. Jen stěží by v sobě Flyers hledali sílu na stejný obrat, jaký se jim podařil v semifinále Východní konference proti Bostonu, kdy prohrávali v sérii již 0:3.

Foto: Shaun Best, Reuters

Hokejisté Philadelphie Danny Briere (vlevo), Jeff Carter (uprostřed) a brankář Michael Leighton se radují z vítězství nad Chicagem ve finále Stanley Cupu.

Článek

Podle předzápasových prognóz sice vše hrálo proti Philadelphii. Její hráči si ale nepřipouštěli šňůru sedmi po sobě jdoucích výher Chicaga na soupeřových kluzištích ani fakt, že jen dvěma týmům v historii, které prohrály oba úvodní zápasy finále na ledě protivníka, se podařilo trofej nakonec dobýt. "Měl jsem takový pocit, že dnes vyhrajeme," řekl útočník vítězů Daniel Briere. "Pamatuji si, jak jsem odpoledne přijížděl na stadion a měl dobrý pocit. Prostě neexistovalo, že bychom prohráli. Cítil jsem, že uděláme vše, aby se to povedlo," prohlásil Briere.

Philadelphia sice ztratila dvakrát vedení, na začátku třetí třetiny její obraně ujel Patrick Kane a dokonce prohrávala, ale zlomit se nenechala. Po vedoucí brance hostů přišla okamžitá odpověď - po pouhých 20 vteřinách vyrovnal Ville Leino, který byl ve správný čas na správném místě. Rozjásal tak 20.297 diváků, rekordní návštěvu, která kdy přihlížela zápasu NHL ve státě Pensylvánie. "Bylo skvělé takhle okamžitě zareagovat na gól soupeře a skórovat, protože pak člověka může napadat, že je po všem (když prohrává)," ocenil práci svých svěřenců kouč Peter Laviolette.

Leino využil zákroku gólmana Anttiho Niemiho, který na poslední chvíli vyrazil kotouč směřující do branky po nešťastné teči svého vlastního obránce Jordana Hendryho. "Nemyslím si, že by to s někým nějak moc otřáslo," uvedl k obratu Chicaga na 3:2 obránce Chris Pronger. "Jen jsme se prostě potřebovali zase vrátit zpátky. To jsou ty důležité momenty, které provázejí průběh zápasu, ale také celou sérii. Zbývala ještě spousta času a nemyslím si, že by někdo panikařil. Bylo to jen o tom začít zase pořádně makat," doplnil Pronger.

Rozhodnutí přišlo v prodloužení

A Flyers skutečně zabrali na plné obrátky. V závěrečných 17 minutách základní hrací doby přestříleli Chicago poměrem 14:3. Po rychlém vyrovnání sice nepřišel rozhodující úder, ale ten si Philadelphia schovala na konec šesté minuty prodloužení. V čase 65:59 rozhodl Claude Giroux po nahození před branku, které mu adresoval bek Matt Carle. Stalo se tak jen 57 vteřin poté, co si Flyers mysleli, že mají vyhráno po střele Simona Gagneho, která však po odrazu od tyčky nepřešla ani na okamžik brankovou čáru.

"Vyhrál jsem vhazování, Kimmo Timonen mi nahrál na střed a já zase do strany Brierovi, navíc nás dohnal Matt Carle. A ten umí tyto situace skvěle přečíst. Bylo to jen o tom správně nastavit hůl a trefit branku," ocenil Giroux, který prý před utkáním obdržel textovou zprávu od kamaráda z dětství, že rozhodne v prodloužení.

Kouč Laviolette netajil spokojenost s tím, jak jeho mužstvo zareagovalo na nepříznivý stav, který si Flyers přivezli z Chicaga. "Jak jsem ráno řekl, 0:2 je pro nás v pohodě, nemáme s tím problém. Víme, jak si s tím poradit. Věděli jsme, jak důležitý zápas nás čeká a už jak jsme se ráno probudili, bylo jasné, že výhodu domácího prostředí musíme uhájit. Chlapci mohou být spokojení," konstatoval Laviolette.

Jaká bude odpověď Chicaga, se ukáže v noci na sobotu (2:00 SELČ), kdy je opět ve Filadelfii na programu čtvrté utkání. Blackhawks prý budou velmi dobře připravení. "Když jsme šli do tohoto utkání, věděli jsme, že série není ani zdaleka hotová," podotkl kapitán Jonathan Toews. "Je těžké prohrát, zvlášť v prodloužení, když pracujete tak tvrdě jako dnes my. Nekoukáme na to, co může nastat po čtvrtém utkání nebo někdy potom. Bez ohledu na to, jaký je stav série, se jen snažíme připravovat lépe a lépe, abychom byli nachystaní na ten konkrétní příští zápas," uvedl Toews.

Reklama

Související témata: