Hlavní obsah

Hokejisté Toronta zaváhali v NHL v boji o play off

NEW YORK

Hokejisté Toronta nevyužili v pondělním utkání NHL příležitost snížit bodovou ztrátu postupové příčky do play off. Kanadský tým, který se do vyřazovací části nepropracoval od roku 2004, prohrál v domácím prostředí s Tampou Bay 2:6 a na osmou pozici v tabulce Východní konference ztrácí šest bodů.

Článek

Hrdinou utkání byl hostující hráč Mattias Ritola, který v den svých 24. narozenin vstřelil dva góly. Po jeho trefách odskočila Tampa Bay soupeři z vyrovnaného stavu na dvoubrankový rozdíl 3:1. "Když jsem viděl, že tam padnul i druhý gól, pociťoval jsem ohromnou radost. Jsou to krásné narozeniny," rozplýval se Ritola, který v zápase zdvojnásobil počet svých gólů v sezoně. Dal tak zapomenout na předchozí dva zápasy, v nichž se nevešel do sestavy.

Opačné pocity zažíval brankář Toronta James Reimer. Hlavně jeho zásluhou se slavný hokejový tým vrátil zpět do bojů o play off, v pátek ale ve svém dvanáctém startu v řadě po pěti inkasovaných gólech střídal. "Mohl bych únavu použít jako výmluvu. Ale i kdyby to byla pravda, tak jsem profesionál a musím najít způsob, jak být fyzicky i psychicky připraven na zápas," uvedl Reimer. "Připadalo mi, že dělám všechno, co v minulých duelech. Jen mě netrefovaly puky," vysvětloval.

Toronto se pravděpodobně bude muset obejít do konce sezony bez Colbyho Armstronga, který má zlomenou nohu. Za hostující tým nenastoupil obránce Pavel Kubina, jenž si odpykává suspendaci za úder loktem na hlavu Davida Bollanda.

Pěti góly ve druhé třetině otočili hokejisté Chicaga duel se San Jose a zvítězili 6:3. Obhájce triumfu po úvodní části prohrával 1:2, po přestávce ale spustil kanonádu, na které se dvěma góly podílel slovenský útočník Marián Hossa. Čtyřmi asistencemi přispěl k obratu i Patrick Sharp.

"Byla to jedna z těch třetin, kdy vám vyjde všechno, na co sáhnete, a výsledkem je pěkný balík nastřílených gólů. Byla to skvělá třetina, užil jsem si ji, ale v této fázi sezony nejsou individuální statistiky vůbec podstatné," řekl po zápase Sharp, který měl velkou zásluhu na vyhnání gólmana Antti Niemiho z branky.

Oba byli loni spoluhráči, Niemi vychytal po téměř padesáti letech pro Chicago Stanley Cup. V létě však vedení klubu nehodlalo přistoupit na plat 2,75 milionů dolarů ročně, který finskému brankáři přiřkla arbitráž, a ten tak odešel San Jose. "Je to skvělý gólman. Víme to. Cítím se dobře, že jsme mu dali tolik branek a dostali jsme ho. Ale i když je to stále dobrý kamarád, necítím lítost, že jsme ho vyhnali z branky," dodal s úsměvem Sharp.

Niemi, který střídal po čtvrtém gólu, však za porážku nemohl a trenér Todd McLellan byl po zápase v rozpacích z výkonu svých svěřenců. "Když to shrnu, tak oni bruslili, my jsme se klouzali. Oni hráli tvrdě, my jsme měkcí. Oni byli v brankovišti důrazní, my jsme doufali, že se k nám puk nějak dostane. Jako bychom čekali, že nám vítězství spadne samo do klína. Nevím, proč jsme se vydali touto cestou, k úspěchu ale určitě nevede."

Výpadek v jedné třetině se stal osudným i Minnesotě. Během úvodních minut Wild inkasovali třikrát, a přestože dokázali utkání zdramatizovat, tak nakonec prohráli ve Vancouveru 2:4 a na jedenáctém místě Západní konference mají manko čtyř bodů na play off. To Canucks podobné starosti nemají: šestou výhrou v řadě jako první pokořili stobodovou hranici. Dvě branky si v utkání připsal Ryan Kesler, druhou z nich dal čtyři sekundy před koncem základní hrací doby.

"Udělali jsme to víc napínavé než bylo potřeba. Navíc jsme v závěru hráli několik minut ve čtyřech. Stává se nám to poslední dobou často, musíme na tom zapracovat. Disciplína je teď naším klíčovým problémem," prohlásil Manny Malhotra. Právě v rozdílném výkonu speciálních formací viděl trenér Minnesoty Todd Richards příčinu prohry. "Oni vstřelili v přesilových hrách dva góly, my žádný. Musíme v nich být efektivnější."

Toronto - Tampa Bay 2:6 (0:1, 2:3, 0:2)
Branky: 26. Phaneuf, 35. Kuljomin - 30. a 33. Ritola, 10. Thompson, 39. Lecavalier, 49. Moore, 55. Lundin. Střely na branku: 32:36. Diváci: 19.410.
Chicago - San Jose 6:3 (1:2, 5:1, 0:0)
Branky: 24. a 27. Hossa, 13. Stalberg, 28. Toews, 35. Hjalmarsson, 38. P. Kane - 3. Pavelski, 19. J. Thornton, 38. Couture. Střely na branku: 34:36. Diváci: 22.094.
Vancouver - Minnesota 4:2 (3:0, 0:1, 1:1)
Branky: 15. a 60. Kesler, 2. Torres, 9. D. Sedin - 38. Brunette, 45. M. Koivu. Střely na branku: 22:35. Diváci: 18.860.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.