Hlavní obsah

Boston zůstal pro Luonga prokletý, kouč sází na jeho úspěšnost ve Vancouveru

BOSTON

Je to jako noc a den. Když chytá na domácím ledě ve Vancouveru, mohou si hokejisté soupeře ukroutit hlavy z neproměněných šancí a dvakrát už dokonce vyšli naprázdno. Stačí ale přijet do Bostonu a špičkový brankář Roberto Luongo se v místní TD Garden náhle promění v nezkušeného začátečníka. V letošním finále Stanley Cupu tady ve třech zápasech inkasoval už patnáct branek!

Foto: ČTK/AP

Roberto Luongo skončil při šestém finále v Bostonu na střídačce

Článek

Čísla mluví jasně. Ve třech zápasech ve Vancouveru byl Luongo naprosto famózní, dvakrát vychytal čisté konto a pustil za svá záda jen dvě střely z celkových 97 ran, jež na něho mířily. Z domácích utkání má průměr 0,67 obdržené branky na utkání a úspěšnost zákroků ve výši 97,9 procenta.

V Bostonu se ale z hokejové pohádky stává horor. Ve třech zápasech inkasoval dohromady patnáct branek s hrozivým průměrem pěti gólů na zápas. V prvním bostonském duelu mu hráči Bruins nasázeli osm branek, v dalších dvou zápasech byl střídán, v tom posledním dokonce už po osmi minutách.

Poprvé inkasoval v šesté minutě po nenápadné ráně Brada Marchanda, třetí gól mu zase prošel z dálky mezi betony. "Nebudu hledat žádné výmluvy. Ale svěšet hlavu a litovat sám sebe by bylo to nejhorší, co bych teď mohl udělat. Prostě se musím dívat dopředu. Je před námi důležitý zápas doma," vykládal brankář Vancouveru.

Roberto Luongo ve finále Stanley Cupu:
ve Vancouveruv Bostonu
1. (1:0) - 59:46, 36 střel3. (1:8) - 60:00, 38 střel/8 gólů
2. (3:2P) - 60:11, 30 střel/2 góly4. (0:4) - 43:17, 20 střel/4 góly
5. (1:0) - 60:00, 24 střel6. (2:5) - 8:35, 8 střel/3 góly
* za číslem zápasu a výsledkem je odchytaný čas brankáře a jeho úspěšnost

Fanoušci Bostonu několikrát během zápasu spustili posměšné skandování "Luuuuu-ongoooo, Luuuuu-ongoooo, Luuuuu-ongoooo", ale gólman se nenechává vyvést z míry. "Jediní lidé, které momentálně zaměstnávají moji mysl, jsou mí spoluhráči, přátelé, a rodina. Pro ně tuhle hru hraju a chci vyhrát Stanley Cup," tvrdil.

Luongo je brankářská superstar s platem 10 miliónů dolarů za rok. Canucks pak mají v záloze jen mladého Cory Schneidera, který si nevydělá ani desetinu a ještě nevyhrál v play off jediný zápas. Dvakrát sice už svého slavnějšího kolegu ve finále střídal a vedl si dobře, v šestém utkání inkasoval jen dvakrát a řadu příležitostem zabránil. Přesto je téměř jisté, že v rozhodujícím zápase sezóny bude v brance Vancouveru opět Luongo.

"Nemusím ho na to nijak připravovat a nic zvláštního mu říkat. Je to profesionál. Hodí to za hlavu a bude dobře připravený na zápas číslo sedm," ujistil kouč Vancouveru Alain Vigneault, který spoléhá na Luongovu skvělou úspěšnost před svými fanoušky.

Reklama

Související témata: