Hlavní obsah

VIDEO: Jágr v Americe září. Teď zničil Rangers a dvacet tisíc lidí tleskalo

PRAHA

Držel se v pozadí, média v Americe mu dvakrát nevěřila, při jeho návratu po třech letech ale výkony Jaromíra Jágra v dresu Letců z Philadelphie budí rozruch. Samotná NHL ještě nezačala, ale devětatřicetiletý útočník může vykouzlit úsměv na tváři. Dvakrát byl po zápase vyhlášen první hvězdou utkání. Naposledy vstřelil dva góly Rangers a připsal si jednu asistenci.

Foto: ČTK/AP

Jaromír Jágr (vpravo), Kimmo Timonen a Danny Briere oslavují gól Philadelphie do sítě New Yorku Rangers.

Článek

Při obnovené premiéře proti Detroitu Jágr vstřelil vítězný gól a připsal si asistenci. A kladenský odchovanec říkal: „Doufám, že mi nebude trvat dlouho, než si zvyknu. Za tři roky, co jsem v NHL nehrál, se hokej změnil.“ Adaptace na odlišné podmínky byla jeho největší starostí. Zdá se, že s řešením zatím problémy nemá.

V noci se ukázal ve Philadelphii, kde hrál Jágr naposledy 21. března 2008. To ještě v dresu Rangers. Tehdy byl na druhé straně, nyní byl doma, kam přišlo téměř dvacet tisíc fanoušků. Ti mu při představovaní připravili bouřlivé ovace. „Pokaždé, když hraji proti Philadelphii, oni pískají. Pokaždé, když se dotknu puku, oni pískají. Samozřejmě teď to bylo jiné (fandění). Doufejme, že to takto bude pokaždé. Vím, že když vyhrajeme, fanoušci budou skvělí.“

Jágr exceloval proti Jezdcům z New Yorku. V desáté minutě první trefa v přesilovce, v pětadvacáté druhý zásah v početní výhodě a v sedmačtyřicáté přihrávka na rozdílový gól. Mužstvo, kde hrál Jágr v NHL naposledy, padlo.

Nic neslibuju, ale budu se snažit 

„S „G“ v centru je mnohem jednodušší. Je to génius,“ řekl Jágr pro philly.com o spolupráci Claudem Girouxem, který si v utkání připsal tři asistence. A byl v dobré náladě, i když reagoval na otázku, koho mu Giroux připomíná. „Mě, když jsem byl mladší.“ A za chvíli dodal. „Je to malý Mario Lemiuex."

Český navrátilec a devátý nejproduktivnější hráč historie NHL si nasadil laťku vysoko  - dvě utkání a pět bodů. „Nic neslibuji, budu se snažit hrát co nejlépe v každém zápase. Někdy to jde snadněji, kéž by to bylo po celou sezónu. Vím, že to nepůjde, ale budu se snažit,“ usmál se Jágr, který zažíval na hřišti lepší pocity než proti Detroitu.

„Cítím se lépe než včera. Myslím, že to bylo více o bruslení, více si zvykám na menší led. Dnes to bylo trochu jednodušší, protože jsme měli hodně přesilovek pět na tři, čtyři na tři,“ vyjmenoval.

Jágr si pomalu zvyká na místa, kde získal hokejovou slávu. „Myslím, že sám po prvním zápase v Detroitu přiznal, že udělal pár dobrých věcí. Je to o učení a přizpůsobení se zpátky stylu hokeje v Severní Americe, tady je vše více trochu stísněné. Dovedu si představit, že to bude trvat trochu déle, ale dnes večer vypadal dobře,“ dodal spokojený trenér Philadelphie Peter Laviolette.

Přípravné hokejové zápasy před NHL:
Ottawa - Winnipeg 1:3 (0:0, 0:2, 1:1), hráno v St. John´s
Branky: 46. Zibanejad - 22. Scheifele, 37. Bodie, 54. Maxwell. Brankář Ondřej Pavelec odchytal za Winnipeg celý zápas, kryl 24 z 25 střel a měl úspěšnost zákroků 96 procent.
Washington - Columbus 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Branky: 10. Wideman, 15. Eakin, 30. Perreault (Hamrlík) - 53. Prospal. Brankář Michal Neuvirth odchytal za Washington celý zápas, kryl 22 z 23 střel a měl úspěšnost zákroků 95,7 procenta.
Philadelphia - New York Rangers 5:3 (1:1, 2:2, 2:0)
Branky: 10. a 25. Jágr, 32. Read (Voráček), 47. Coburn (Jágr), 60. Simmonds - 3. Thuresson, 31. Mitchell, 36. B. Boyle.
Montreal - Boston 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Branky: 36. Cammalleri - 45. Seguin, 54. Clark.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.