Hlavní obsah

Favority na Stanley Cup mohou zbrzdit zranění

PRAHA

V noci ze středy na čtvrtek odstartuje v zámořské NHL série zápasů vyřazovací části. Celkem šestnáct týmů začne bojovat o Stanley Cup, nejslavnější hokejovou trofej světa. Už před prvními zápasy jsou některá mužstva pasována na hlavní favority na vítězství, záležet ale bude na tom, jak dlouho vydrží forma a hlavně zdraví jejich hlavních opor. BOJ O STANLEY CUP

Článek

V play-off NHL může vítězný tým sehrát při maximální vyrovnanosti v sériích až 28 utkání, což je mimochodem více jak polovina základní části české extraligy. Při takovém zápřahu pak o nejlepším týmu nemusí rozhodovat herní kvality, ale to, jak tým vydrží společně pohromadě.

To loni například potvrdil Anaheim. Neustále podceňovaný tým mohl až do posledních chvil spoléhat na své opory a ve finále trápil New Jersey až do sedmého utkání. Na řadu zraněných hráčů naproti tomu doplatilo například ambiciózní Toronto, kterému v důležitých zápasech chyběli Housley, Eriksson, Wesley, Corson, nebo Gilmour.

V brance Detroitu asi začne Legace

Letos mezi týmy, kterým se dávají největší šance uspět patří tradičně Detroit, Ottawa, Colorado, nebo obhájci vítězství z New Jersey Devils. A problémy  by mohl mít především Detroit, kterému před play-off budou chybět tři klíčoví hráči.

Především je nejasná situace kolem brankáře Curtise Josepha a stavu jeho věčně bolavého kotníku. V pondělí sice začal bruslit, ale nepředpokládá se, že by v prvním utkání proti Nashvillu nastoupil. Náhradník Manny Legace sice potvrdil, že je schopen jej zastoupit, ale v play-off má všehovšudy odchytáno jedenáct minut.

Karyia zatím mimo hru

Na marodce má pak Detroit ještě obránce Jasona Woolleyho a Mathieu Dandenaulta a také českého centra Roberta Langa. Ten se stále dává dohromady po zranění žeber. Po zranění se navíc teprve rozehrávají Kris Draper a Derian Hatcher.

Colorado se v sérii proti Dallasu bude muset obejít bez Alexe Tanguaye a Paula Kariyi, soupeři zas bude chybět Scott Young. O startu Jasona Arnotta by se mělo rozhodnout ve středu. Ve stejný den budou vědět hokejisté Bostonu, zda je proti Montrealu povede kapitán Joe Thornton, jenž měl problémy se zápěstím.

Rozebraná obrana Blues

Hra posledních držitelů Stanley Cupu New Jersey Devils je založena především na dokonalé defenzívě, té ale možná bude scházet důležitý článek. Kapitán Scott Stevens se dává dohromady po otřesu mozku a není jisté, zda už bude moci nastoupit. Naproti tomu je připraven nastoupit Brian Rafalski.

Potíže s obránci mají i v St. Louis Blues. Barreta Jackmana trápí rameno, zkušený Al MacInnis zase laboruje se zraněním oka. Zda bude moci nastoupit Alexander Chavanov, se rozhodne ve čtvrtek.

Reklama