Hlavní obsah

Calgary po patnácti letech opět ve finále Stanley Cupu

CALGARY

Útočník Calgary Martin Gelinas v letošním play-off NHL odstřelil v rozhodujícím utkání již dva rivaly. Ve středu to udělal potřetí za sebou, jeho gól na 2:0 byl zásadním krokem Flames do finále Stanley Cupu. Calgary porazilo v šestém finále Západní konference San Jose 3:1 a po patnácti letech bude znovu bojovat o slavnou trofej.

Článek

Nejvýraznější podíl na úspěchu kanadského týmu měla dvojice útočníků Jarome Iginla a Gelinas společně s brankářem Miikkou Kiprusoffem.

Iginla vsítil ve středu první branku domácích a byla to jeho už desátá trefa v letošních vyřazovacích bojích. To jej staví do čela žebříčku střelců play-off. Gelinas pak přidal šestý vítězný gól své kariéry v play-off, letos třetí, a Kiprusoff vše podpořil jistým výkonem v kleci Plamenů. Zastavil osmnáct z 19 ran.

"Nikdy nevíte, kdy se může podobná příležitost opakovat. Když jsme měli nadosah, museli jsme po ní hrábnout," radoval se Iginla. "Podali jsme výborný týmový výkon, každý makal na doraz," doplnil ho Gelinas.

:. ANKETA
Kdo bude podle vás soupeřem Calgary ve finále Stanley Cupu? Hlasujte na konci článku.

Fandí celá Kanada

Flames naposledy účinkovali ve finále slavné soutěže v roce 1989, tehdy také stříbrný pohár získali. Budou úspěšní i letos? Přát jim bude jistě celá Kanada, vždyť tým z kolébky hokeje hrál finále Stanley Cupu naposledy před dlouhými deseti lety. Vancouver tehdy neuspěl, a tak posledním kanadským vítězem NHL je Montreal, který trofej získal o rok dříve, v roce 1993.

Přestože se Calgary vrátilo ke středečnímu utkání do své arény s vedením 3:2 v sérii, nic to neznamenalo. V souboji se Žraloky bylo domácí prostředí až do nočního klání nevýhodou. Prokletí domácích utkání zlomili až Flames.

Hořká pečeť

Vyřazení San Jose navíc dostalo v posledních vteřinách trochu hořkou pečeť. Ve snaze vyrovnat Sharks odvolali gólmana, ovšem jejich tlak ukončila smolná přihrávka Alexe Koroljuka.

Ten servíroval zpoza branky kotouč do prostoru mezi kruhy, kde se pohybovalo několik jeho spoluhráčů, jenže neklidný puk minul všechny hole a doklouzal do opuštěné svatyně. Gól byl připsán Robynu Regehrovi, který se jako poslední z hráčů Calgary dotkl kotouče.

To už ale bylo hráčům i fanouškům jedno, v Calgary začínala bouřlivá noc.

Západní konference
Calgary - San Jose 3:1
Třetiny: 1:0, 1:1, 1:0. Branky: 19. Iginla, 34. Gelinas, 60. Regehr - 37. McCauley. Zásahy brankářů: Kiprusoff 19/18 - Nabokov 28/26. Výsledky předcházejících zápasů: 4:3 v prodl., 4:1, 0:3, 2:4, 3:0. Konečný stav série: 4:2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.