Hlavní obsah

Kanonýr Hull změnil dres, čtyřicítku oslaví jako Kojot

PHOENIX

Legendární kanonýr Brett Hull, který v pondělí oslaví již 40. narozeniny, ještě nepatří do starého železa. Hokejovému světu to chce v příštích dvou letech dokázat v dresu Phoenixu. Kojoti nabídli třetímu nejlepšímu střelci NHL kontrakt znějící na 4,5 miliónu dolarů.

Foto: ČTK

Brett Hull střílí 700. branku kariéry v NHL.

Článek

Hull uvažoval také o startu v konkurenční WHA, u jejíhož znovuzrození stojí jako komisionář jeho otec Bobby. Nakonec se ale jako volný agent, který si mohl vybírat z různých nabídek, rozhodl pro Arizonu. V uplynulých třech sezónách působil Hull v Detroitu, s nímž se před dvěma lety radoval ze zisku Stanley Cupu.

Velký zájem o něj měl přitom i Dallas, kde již v letech 1998-2001 působil. Rozhodla však délka nabízené smlouvy, Stars byli ochotni angažovat svou bývalou hvězdu pouze na jednu sezónu. "Bylo to těžké. Vždyť Dallas je můj druhý domov, mám tam dům a spoustu přátel. Ale ten rok navíc od Phoenixu byl důležitější," řekl Hull.

Nakonec tedy kývl na nabídku svých přátel z Phoenixu - jedním z majitelů klubu je totiž Wayne Gretzky, s nímž Hull hrál krátce v St. Louis. Generálním manažerem je zase Michael Barnett, jenž byl před svým vstupem do funkcionářského světa Hullovým agentem.

"Wayne mi volal, cítil jsem z jeho hlasu, že hodně stojí o to, abych se stal členem týmu. To mě přesvědčilo," popsal 'námluvy' zkušený hokejista.

Chce dostihnout Howea

Ryšavý útočník, jehož zámořští novináři milují pro jeho vtípky a otevřené výpovědi, byl v roce 1984 draftován až v šestém kole klubem Calgary Flames. Poté hájil barvy St. Louis, Dallasu a Detroitu.

V dresu Stars se dočkal v roce 1999 v památném finále proti Haškovu Buffalu premiérového Stanley Cupu, o osm let dříve získal nejcennější zámořskou individuální trofej, Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže.

Za osmnáct let odehrál slavný syn slavného otce 1264 zápasů, v nichž nasbíral 1390 bodů za 649 asistencí a 741 branek. Pouze Gretzky (894) a Gordie Howe (801) mají na svém kontě víc.

"Myslím, že budu hrát tak dlouho, než dostihnu Gordieho," vytyčil si před sebe smělý plán dalších šedesáti gólů Hull. "Na Wayna ale nemám. Nevadí. Být druhý za nejlepším hokejistou všech dob mi bude stačit," dodal se smíchem.

Kanadský rodák Hull, jenž ale reprezentuje Spojené státy, přispěl k vítězství USA na Světovém poháru před osmi lety. Nechybí ani v současném výběru, jenž se bude snažit o obhajobu. Ve své sbírce má také olympijské stříbro ze Salt Lake City.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.