Hlavní obsah

Kovalčukův odchod vyvolal v zámoří šok. Tohle jsem v NHL ještě neviděl, přiznal Eliáš

New York/Praha

Velké pozdvižení způsobila nejen u hokejistů New Jersey zpráva, že se klíčový hráč Devils Ilja Kovalčuk rozhodl ukončit svou platnou smlouvu s klubem, která přitom měla končit až za dvanáct let po sezóně 2024/25. „V NHL jsem už osmnáct let, ale něco podobného jsem ještě neviděl,“ přiznal Patrik Eliáš, který před týdnem podepsal s Ďábly nový kontrakt na tři sezóny.

Foto: Profimedia.cz

Ruský snajpr Ilja Kovalčuk už dres New Jersey oblékat nebude.

Článek

„Je to nepochybně šokující. Hlavně z toho důvodu, že ligu opouští v takovém věku, zvlášť když je stále schopný hrát. Něco jiného je, když odcházíte na sklonku své kariéry a už nemůžete najít jiné angažmá," prohlásil kapitán New Jersey Bryce Salvador na adresu třicetiletého ruského útočníka.

Pro Devils už je to třetí citelná ztráta za poslední rok. V loňském létě přišli o Zacha Pariseho, jenž se upsal Minnesotě i proto, že mu Devils právě kvůli vysokému platu Kovalčuka nemohli nabídnout lukrativnější kontrakt. Po právě skončeném ročníku zase jako nechráněný volný hráč zamířil do Toronta David Clarkson, nejlepší střelec Ďáblů v poslední sezóně. A teď ještě Kovalčuk...

„I pro mne to byl pořádný šok. Vždycky jsem si myslel, že za New Jersey hraje rád. Je to špatné, Devils ztrácejí vynikajícího hráče," nechal se slyšet Parise, když se o Kovalčukově záměru dát zámořské soutěži sbohem dozvěděl.

Kovalčuk se prý vrátí do Petrohradu

Podle ruských médií by měl Kovačuk zamířit do Petrohradu, za který během výluky v NHL nastupoval už v uplynulé sezóně. Právě v té době se už prý rozhodl, že v New Jersey nebude pokračovat, což rovněž s předstihem sdělil i generálnímu manažerovi Devils Loui Lamoriellovi.

„Bude teď zajímavé sledovat, co v příštích měsících Lou vymyslí a provede. Není pochyb, že to mužstvo poznamená. Můžete zpochybňovat Kovyho hru do obrany, ale pro ofenzívu byl klíčový hráč. Minulý rok jsme přišli o Zacha, teď o Kovyho. Oba to byli velcí hráči a v současné době není k dispozici mnoho jmen," uvědomuje si Eliáš, že trh s nechráněnými volnými hráči každým dnem řídne.

Zástupce komisionáře NHL Bill Daly pro kanadskou televizi TSN uvedl, že New Jersey se v každé z příštích dvanácti sezón, tedy až do původního vypršení Kovalčukovy smlouvy, bude započítávat zhruba 300 000 dolarů do platového stropu. Pokud by byl býval třicetiletý hráč v Devils pokračoval, zatěžoval by strop každý rok svým průměrným příjmem zhruba 6, 67 miliónu.

Zamíří k Ďáblům Jágr, Hemský, nebo někdo jiný?

Podle serveru capgeek.com mají Ďáblové pro příští sezónu volných zhruba 10, 6 miliónu dolarů. A nyní je jisté, že musejí investovat, aby vzniklou díru alespoň částečně zalepili. Podle několika zámořských serverů se Lamoriello rozhodne podepsat některého z nechráněných volných hráčů.

To by mohla být šance pro Jaromíra Jágra, který po ukončení spolupráce s Bostonem na nový kontrakt stále čeká. Prohockeytalk.nbcsports.com zároveň spekuluje, že by mohl přijít Aleš Hemský z Edmontonu. Generální manažer Oilers Craig MacTavish se totiž v červnu nechal slyšet, že by se výměně Hemského nebránil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.