Hlavní obsah

NHL uvažuje o angažmá jiných hráčů

NEW YORK

Jednání mezi vedením zámořské NHL a představiteli hráčské asociace NHLPA se možná opět co nevidět rozběhnou. Zástupci soutěže totiž po svém setkání vyslali směrem k hráčským odborům jasný signál: začněte jednat, jak rychle to půjde, nebo se připravte na variantu, že vaše místa obsadí jiní hokejisté.

Článek

Po oficiálním zrušení sezóny 2004/05 z 16. února a několikadenních pokusech o oživení ročníku se v úterý obě strany poprvé sešly na oddělených jednáních. Více než 110 majitelů, manažerů a šéfů klubů mělo schůzku v New Yorku, NHLPA zase svolala přes 150 hráčů do Toronta.

Navzdory tomu, že média v posledních týdnech hovořila o skupinkách "odpadlíků" z obou táborů, kteří chtěli dosáhnout dohody s cílem zachránit sezónu a ustoupit z požadavků, NHL a NHLPA nyní navenek vystupují jednotně. Neuvažuje se prý ani o odvolání hlavních postav komisionáře Garyho Bettmana a šéfa unie Boba Goodenowa, kteří nedokázali zachránit sezónu.

"Ty takzvané odštěpené frakce byly jen výmyslem novinářů a lidí, kteří si mysleli, že se lehce dohodneme," tvrdil v Torontu obránce Chris Pronger ze St. Louis. "Nejsou mezi námi žádné rozpory, stále jsme jako jeden muž. Od prvního dne vyjednávání se na tom nic nezměnilo," řekl zase Lou Lamoriello, prezident a generální manažer New Jersey.

Zástupci vedení NHL, která jako první špičková severoamerická soutěž ztratila kvůli pracovním sporům celou sezónu, hodlají co nejdříve vyzvat hráčskou asociaci k dalšímu kolu jednání. Cíl je jasný - dohodnout se co nejdříve, aby se mohl uskutečnit vstupní draft a poté normální příprava na ročník 2005/06.

Odbory nechtějí spěchat

NHLPA však nechce spěchat. Podle jejího prezidenta Trevora Lindena by si protivníci měli od sebe dát delší pauzu. "Myslím, že bychom se měli na chvíli zastavit, rozmyslet se a podívat se zpátky do minulosti. Podle mě nemá cenu, abychom se okamžitě vraceli k jednacímu stolu a začali po sobě házet novými a novými návrhy," domníval se kapitán Vancouveru.

Nůž na krku však mají hokejisté. I když to komisionář Bettman neřekl naplno, mohlo by se stát, že by kluby zaměstnaly jiné hráče, kteří nejsou členy NHLPA. "Doufejme ale, že to je pouze teorie. Také se tím teď vůbec nezabýváme. Naším hlavním cílem zůstává dohoda se současnými hokejisty," uvedl Bettman.

Ne všichni ale volili taková diplomatická slova. Například šéf týmu Edmonton Oilers Dan Nichols projevil svůj názor zcela jednoznačně. "Je nám jedno, jak se to stane, ale příští sezónu se prostě bude hrát. To chceme my i fanoušci," adresoval Nichols varování zástupcům NHLPA.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.