Hlavní obsah

Dominátor na scéně! Buffalo ho uvede do své Síně slávy

Buffalo/Praha
Aktualizováno

Příští rok bude Dominik Hašek slavit padesátiny, přitom to není tak dávno, co zmizel z hokejové scény. Jeho éra je ještě v hodně živé paměti. Přínos českého brankáře si záhy připomenou i v Buffalu, kde v dresu Sabres trávil velkou část kariéry. "Hašek, jeden z nejúspěšnějších gólmanů v historii NHL, bude 29. března oficiálně uveden jako 42. v pořadí do klubové Síně slávy," oznámilo Buffalo Sabres.

Foto: Profimedia.cz

Legendární český hokejový brankář Dominik Hašek.

Článek

"Jsem s vedením klubu v kontaktu. Něco podobného naznačovali," přiznal Hašek loni v listopadu během příprav slavnostního vyvěšení svého dresu v Pardubicích.

O zařazení Dominátora, gólmana zlatého české týmu z Nagana 1998, mezi výkvět Sabres rozhodl příslušný výbor. Nechybí v něm věhlasný Scott Bowman. Ceremonie se odehraje před domácím utkáním s Tampou.

Buffalo Haška získalo 7. srpna 1992. Když v roce 2001 odcházel, byl držitelem řady klubových rekordů: zvládl 491 zápasů, 234 vítězství, 55 zápasů s čistým kontem, průměr 2,22 gólu na zápas. Nejvíce utkání odchytal v sezóně 1997/98 - 71, k tomu přidal další týmový rekord 13 nul.

V play off má Hašek klubová maxima v počtu zápasů (68), výher (37) i čistých kont (6). V roce 1999 pomohl Sabres k postupu do finále Stanley Cupu. Buffalo bylo jeho druhým působištěm v NHL. Začínal v Chicagu. Po éře v Sabres působil v Detroitu, kde se kýženého Stanley Cupu dočkal, a to hned dvakrát (2002 a 2008).

V NHL za Chicago, Buffalo, Ottawu a Detroit odchytal dohromady 735 zápasů s průměrem 2,13 obdržené branky na zápas a s úspěšností 92,2 procenta. S 389 výhrami mu patří jedenácté místo v historii NHL, 81 čistých kont ho řadí na dělené šesté místo. V bojích o Stanley Cup měl ve 119 utkáních průměr 2,02 gólu na utkání, úspěšnost 92,5 procenta, k tomu 14 nul.

Za výkony v dresu Sabres získal Hašek jako vůbec první brankář dvakrát Hart Trophy (1997 a 1998)  pro nejužitečnějšího hráče, šestkrát ho neminula Vezina Trophy pro top gólmana soutěže. Po ukončení kariéry se opakovaně na led vracel. A to i do Pardubic, kde kdysi začínal. V sezóně 2010/11 si na úplný závěr zkusil KHL ve Spartaku Moskva. Chytat chtěl dál, hlavně v NHL. Kontrakt, který by se mu zamlouval, ovšem nikde nedostal. Konec kariéry oficiálně oznámil v říjnu 2012.

"Můj cíl byl návrat do NHL, což by šlo buď přímým kontraktem, nebo přes farmu. Bohužel v době výluky mají kluby i ve farmářských klubech hodně gólmanů, takže z toho sešlo," zalitoval tehdy.

Dojde letos i na Toronto?

V Pardubicích byl jeho dres s číslem 9 vyvěšen ke stropu arény loni v listopadu přesně 32 let poté, co za klub nastoupil k prvnímu ligovému zápasu. Už tehdy se hovořilo o tom, že podobnou slávu pro něj chystají i v Buffalu.

V zámoří sám párkrát podobné ceremoniály zažil. "Ty poslední, u kterých jsem byl, to byly zrovna obrovské legendy Steve Yzerman v Detroitu a Brett Hull v St. Louis. Speciálně ta Steveova oslava byla velice pompézní, trvala skoro dvě hodiny. Od léta už nebyla šance získat na ten zápas lístek. Pro nás to bylo něco krásného vidět, jak si ta organizace hráče váží," připomínal Hašek před pardubickým aktem.

V kariéře si ale sám dlouho neuvědomoval, že by ho to také mělo potkat. "Když člověk hraje hokej, chce udělat všechno, aby vyhrál zápas, nepřemýšlí nad tím, že by měl jednou mít dres u stropu haly."

Dá se čekat, že vedle ocenění v Buffalu dříve či později přijde i jeho uvedení do Síně slávy celé NHL v Torontu. "Když se nad tím člověk zamyslí, tak je to pravděpodobné, ale nemyslím, že by se to muselo odehrát už v roce 2014," pravil.

Reklama

Související témata: