Hlavní obsah

Hokejisté NHL schválili novou kolektivní smlouvu

PRAHA

Zahájení nového ročníku hokejové NHL už zřejmě nestojí nic v cestě. Hokejisté jakožto členové hráčské asociace slavné soutěže (NHLPA) totiž schválili nové znění kolektivní smlouvy. Teď už zbývá to samé udělat na straně vlastníků klubů na pátečním zasedání Rady guvernérů, což by vzhledem k jejich vítězství v tomto sporu mělo být pouhou formalitou.

Článek

"S potěšením mohu oznámit, že členové NHLPA dnes ratifikovali novou kolektivní smlouvu. Pokud Rada guvernérů udělá v pátek to samé, hokejový svět bude moci oslavit návrat NHL," oznámil na tiskové konferenci šéf NHLPA Bob Goodenow.

V Torontu se dnes k podepsání kolektivní smlouvy sešlo kolem 225 hráčů sdružených v odborech NHLPA, dalších 500 potvrdilo svůj podpis pod novou smlouvou elektronickou formou. "Každý chce zase začít hrát, to je základ," řekl obránce Toronta Bryan McCabe. "Díky výluce se toho hodně pokazilo, teď je třeba, aby se to obě strany pokusily napravit," dodal.

Většina hráčů byla ráda, že jsou tahanice o nové kolektivní smlouvě u konce, ale řada z nich neskrývala rozhořčení nad nevýhodnými podmínkami. "Někteří kluci byli pěkně naštvaní kvůli platovým stropům, ale to je věc která se netýká jen jich, ale i dalších 700 hráčů," prohlásil útočník Ottawy Mike Fisher. "Ale další hráči byli rádi, že je to za námi a můžou znovu začít hrát. Je fakt, že to byl těžký boj, ale všechny karty měli v rukách majitelé klubů," přiznal Fisher.

Díky nové kolektivní smlouvě bude výše současných hráčských smluv snížena o 24 procent. "Snížení platů mi vadí, to je jasné," přidal svůj názor útočník Columbusu Todd Marchant. Ten si v poslední sezóně NHL vydělal 3,25 miliónu dolarů, v další sezóně by to ale mělo být jen 2,47 miliónu. "Nikdo z toho není nadšený, ale zkrátka jsme museli ustoupit."

Domi se pustil do hráčů

Na schůzce hráčů kromě lamentování nad ústupky vůči majitelům nechyběla ani kritika do vlastních řad. Torontský bijec Tie Domi tentokrát místo na ledě řádil v zákulisí, když se pustil do útočníka Los Angeles Seana Averyho a brankáře Detroitu Manny Legaceho za jejich kritiku vedení NHLPA.

"Je hodně jednoduché kritizovat věci, které už se staly. Raději zpytujte své svědomí. Pokud jste měli nějaké připomínky, proč jste se neozvali už dřív, když o něco šlo?," rozčiloval se Domi. "Kdo to vůbec je Legace? Jediné co o něm vím je, že nastoupil asi desetkrát, když Dominik Hašek vychytal Detroitu Stanley Cup. Ale teď je najednou vítěz," nebral si známý tvrďák servítky.

Reklama