Hlavní obsah

Hanzal byl rád, že jej na draftu získal Gretzkého Phoenix

OTTAWA/PRAHA

Nejvýše draftovaným českým hráčem se v letošní nováčkovské loterii NHL stal podle předpokladů Martin Hanzal. Českobudějovického útočníka si v prvním kole vybral jako celkově sedmnáctého hráče Phoenix. Osmnáctiletý hokejista tak má v budoucnosti šanci zahrát si v týmu, jehož spoluvlastníkem je jeden z nejlepších hráčů všech dob Wayne Gretzky.

Článek

"Je to pro mě pocta, být draftovaný Phoenixem. Wayne Gretzky je jedna z největších legend a já věřím, že si v budoucnosti za Phoenix zahraji," řekl osmnáctiletý útočník na oficiálních internetových stránkách klubu. Rodák z Písku působil v uplynulé sezoně v českobudějovické juniorce a v závěru sezony i v seniorském týmu. Nechyběl v reprezentačním týmu do osmnácti let na mistrovství světa, které se konalo v Plzni a v Českých Budějovicích.

Představitelé Phoenixu podle slov generálního manažera Michaela Barnetta předpokládali, že si Hanzala vybere někdo před nimi. Když se tak nestalo, využili své šance a po urostlém útočníkovi sáhli. "Mysleli jsme si, že přijde na řadu někde kolem desátého místa. Je to výborný bruslař a velký hokejista, což dokázal i v závěru sezony, kdy hrál proti řadě starších hráčů z NHL," řekl Barnett.

Skauty Hanzal upoutal i počtem trestných minut

Skauty Coyotes Hanzal upoutal i vysokým počtem trestných minut, které v sezoně nasbíral. Ve 37 zápasech si jich odseděl osmdesát. Kontaktní zámořský hokej by mu tak měl sedět. "Vím, že v severní Americe se hraje ještě více do těla a já se musím zlepšit. Mám ale podobnou hru rád a proto mám tolik vyloučení," vysvětloval Hanzal, který byl na draftu jako jediný český hráč osobně přítomen.

Před začátkem draftu to přitom vypadalo, že si českobudějovického hráče vybere Los Angeles. "Osobně jsem ale žádný vysněný tým neměl. Phoenix je možná nakonec i lepší. Jedná se o menší klub, ve kterém budu mít asi větší šanci se prosadit," řekl Hanzal na tiskové konferenci po příletu do Prahy. Radost mu udělal i samotný Gretzky, se kterým na draftu telefonicky hovořil. "Jen moje angličtina byla problém," poznamenal Hanzal.

Přestože má před sebou reálnou šanci, že by se v nadcházející sezoně mohl výrazněji prosadit v extraligovém kádru Českých Budějovic, plánuje Hanzal odchod do zámoří. "Pojedu na přípravný kemp a pokud se dohodneme na smlouvě, zůstanu tam," řekl Hanzal.

Kindla si vybral Detroit

Krátce po Hanzalovi prošel draftem i druhý český hráč, obránce Jakub Kindl. Beka Kitcheneru si vybral jako devatenáctku Detroit. Před začátkem sezony přitom Kindlovo jméno figurovalo v odhadech skautů v předpokládané první desítce. "I proto jsme si ho vybrali. Navíc už si zvykl na život v Americe," podotkl asistent generálního manažera Jim Nill.

Kindl byl stejně jako jeho agent Rudolf Crha rád, že si jej vybral tak kvalitní klub, jako je Detroit. Red Wings totiž patří každoročně mezi hlavní adepty na vítězství ve Stanleyově poháru. "Detroit je výjimečný klub, ve kterém hrají samé velké hvězdy. Bude tam strašná konkurence, ale jsem rád, že jsem právě tam," řekl Kindl.

Český obránce sledoval draft živě před internet doma společně s otcem. S tím, že by si jej vybral tým Red Wings, ale vůbec nepočítal. "V Americe jsem měl pohovory se sedmadvaceti kluby, ale Detroit mezi nimi nebyl. Když vybíral Detroit, tak si šel proto otec zakouřit a já jen nevěřícně sledoval, jak říkají moje jméno," uvedl Kindl, kterého trochu mrzelo, že nebyl přímo v Ottawě. "Je to zážitek, na který každý vzpomíná. Alespoň že jsme to sledovali přes internet i s obrazem," uvedl Kindl.

Pöpperleho zájem Blue Jackets nezaskočil

Přestože si jej Detroit vybral v prvním kole, na NHL momentálně nemyslí. Kindl bude pokračovat v juniorské zámořské soutěži v Kitcheneru. "Se smlouvou vůbec nepočítám. Minulá sezona se mi moc nepovedla, tak se to pokusím v Kitcheneru letos vylepšit," dodal Kindl.

Jediným českým hráčem z kategorie starších, kteří letošním draftem prošli, se stal brankář Tomáš Pöpperle. V pátém kole si jej vybrali jako celkově 131. hráče zástupci Columbusu. Podle statistik nejlepšího brankáře loňského extraligového ročníku zájem Blue Jackets nezaskočil, agent Jaroslav Henyš jej o něm informoval již před několika dny. "Čekal jsem ale, jestli si mě opravdu vyberou," řekl Pöpperle. Dvacetiletý gólman se na draft dostal díky vydařené sezoně, kdy úspěšně ve Spartě zaskakoval za zraněného Petra Břízu.

Zda mu to v brzké době pomůže i k angažmá v zámoří, to ale Pöpperle netuší. "Uvidíme, jak bude vše vypadat. Do 15. srpna by mělo být jasno, jestli budou chtít, abych podepsal smlouvu," uvedl brankář, který by své štěstí rád za Atlantikem zkusil. V příští sezoně má však před sebou angažmá ve Vsetíně, kam jej Sparta zapůjčila na roční hostování a kde by měl být jedničkou týmu. "I proto bych nabídku musel zvážit. Mám možnost chytat extraligu. Muselo by to být vyvážené," dodal Pöpperle.

Reklama