Hlavní obsah

Kdo vévodí hlasování All Star Game NHL? Žádná hvězda, ale dvacetiletý Lotyš!

New York/Praha

Už dva týdny probíhá hlasování, v němž hokejoví fanoušci rozhodují o složení elitních formací týmů pro All Star Game NHL, jež se uskuteční 25. ledna v Columbusu. Pokud byste ale čekali, že nejvíce hlasů dosud posbírala některá ze hvězd soutěže, jakými jsou Sidney Crosby, Steven Stamkos nebo Jevgenij Malkin, byli byste na omylu. Všechny totiž trumfnul dvacetiletý útočník Buffala Zemgus Girgensons.

Foto: Profimedia.cz

Lotyšský hokejista Zemgus Girgensons z Buffala.

Článek

V NHL ještě během dvou sezón nemá odehráno ani stovku zápasů, přesto aktuálně jediný Lotyš působící v nejlepší hokejové soutěži světa obdržel pro All Star Game zatím nejvíce hlasů - 399 356. Jen pro srovnání - druhý v pořadí obránce P.K. Subban jich má o 160 tisíc méně, druhý mezi útočníky Sidney Crosby dokonce o 180 tisíc.

Čím si nečekaného lídra vysvětlit? Důvod je prostý - fanoušci v Lotyšsku hokej milují, což dokumentují i tímto netradičním způsobem. „Ale já s tím nemám nic společného, vždyť nehlasuju. To mají na svědomí fanoušci u nás doma. Trošku jsem se tomu smál, oni se snad zbláznili," říkal rozpačitě Girgensons, pak ale své krajany velebil. „Je ohromné, že pocházím ze země, kde se každý strašně moc zajímá o hokej."

Své o tom ví i trenér Ted Nolan. Ten Girgensonse vede nejen v Buffalu, letos si ho coby šéf lotyšské střídačky vybral i na olympiádu a mistrovství světa. „V Lotyšsku je Zemgus velice populární osobou. Od olympiády v Soči je jeho jméno ještě známější. Za dva roky v Buffalu si i tady udělal jméno, tak doufejme, že časem bude v Severní Americe stejně zavedené, jako je v Lotyšsku. Jsem přesvědčený, že zanedlouho mu bude hodně hlasů chodit i ze Severní Ameriky," říká na dresu hráče, který je s osmi góly nejlepším střelcem Sabres v této sezóně.

Průběžné pořadí v jednotlivých kategoriích k 2. prosinci:
Brankáři:
1. Carey PriceMontreal204 923
2. Corey CrawfordChicago174 466
3. Henrik LundqvistNY Rangers109 662
Obránci:
1. P.K. SubbanMontreal240 362
2. Duncan KeithChicago208 086
3. Brent SeabrookChicago154 865
Útočníci:
1. Zemgus GirgensonsBuffalo399 356
2. Sidney CrosbyPittsburgh218 672
3. Patrick KaneChicago216 261
10. Tomáš PlekanecMontreal89 729
17. Jakub VoráčekPhiladelphia59 145
27. Jaromír JágrNew Jersey42 149

Když se o Girgensonsově průběžném vedení dozvěděli jeho spoluhráči, ihned se k tomu vyjádřili. „Třeba bychom teď měli rozjet kampaň s jeho propagací, aby se do zápasu dostal. Pokud se mu to povede, bude to úžasné a já budu za něj šťastný," prohlásil útočník Marcus Foligno.

NHL ovšem podobný případ nezažívá poprvé. V sezóně 2006/07 fanoušci dokonce založili internetové stránky na podporu hlasování pro obránce Vancouveru Roryho Fitzpatricka do All Star Game. Ten se ve výběru zadáků pro tým Západní konference dlouho držel na prvních dvou příčkách, nakonec ale skončil s 550 tisíci hlasy třetí za Scottem Niedermayerem a Nicklasem Lidströmem a účast v duelu mu tak utekla o 23 tisíc hlasů.

Hlasování pro lednové Utkání hvězd končí 1. ledna, fanoušci mohou každý den hlasovat maximálně desetkrát, když volí nanejvýš jednoho gólmana, dva beky a tři útočníky. Hráči s nejvíce získanými hlasy na svých pozicích pak vytvoří elitní formace týmů Západní i Východní konference. Dosud bylo zasláno kolem 8,5 miliónu hlasů z více než 170 různých zemí. Z českých hráčů si nejlépe stojí Tomáš Plekanec z Montrealu, který je mezi útočníky desátý.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.