Hlavní obsah

Fanoušci v zámoří se zastávají Bortuzza. Nebýt to Jágr, nic by se nedělo, diví se trestu

Praha

Vlnu diskuzí vyvolal mezi zámořskými hokejovými fanoušky verdikt vedení NHL, které dodatečně potrestalo obránce Pittsburghu Roberta Bortuzza za jeho zákrok v úterním utkání na Jaromíra Jágra z New Jersey. Rozhodčí úder ramenem na hlavu jako nedovolený nevyhodnotili, přestože česká „68“ po něm už v zápase nepokračovala. Pětadvacetiletý Kanaďan však byl následně suspendován na dva duely, během nichž nebude pobírat plat a přijde tak o téměř šest a půl tisíce dolarů. Většina zámořských fanoušků se však trestu podivuje.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Jaromír Jágr (68) z New Jersey ještě před zraněním v utkání s Pittsburghem atakoval bránu, v níž byl Marc-Andre Fleury (29).

Článek

Vybrali jsme ty komentáře fanoušků na zámořských hokejových serverech, které ostatní příznivci považují za nejlepší a dali jim v diskuzích palec nahoru. Drtivá většina z nich se Bortuzza zastává. „Jsem fanouškem Jágra a naprosto pohrdám Tučňáky. Ale tohle je nejsměšnější trest, který jsem kdy viděl. Bortuzzo přijde o tisíce dolarů a navíc bude mít trvalý záznam ve svém rejstříku. A to jenom kvůli tomu, že předvedl fyzickou hru zvanou hokej. Tohle je začátek konce velkých střetů," napsal corpsman123.

„Pokud by tento zákrok přišel na jakéhokoliv jiného hráče, nic by se nedělo. Doufám, že Bortuzzo kvůli verdiktu nezmění svůj styl hry. Byl to tvrdý čistý zákrok, jen přišel o trošku pozdě (po odehrání puku) na toho nesprávného hráče," přidává se uživatel s přezdívkou jpelle82.

Zástupce oddělení pro bezpečí hráčů Patrick Burke ve zdůvodnění výše trestu uvedl, že Bortuzzův atak přišel pozdě a byl „násilný s patrným kontaktem s Jágrovou hlavou". Dvaačtyřicetiletý útočník Devils nemohl zákrok čekat a neměl šanci se mu bránit.

Bortuzzo mohl vyfasovat i delší stopku, jelikož by ale Jágrovo zranění nemělo být vážné, zůstalo vedení NHL u dvouzápasového trestu. „Je hloupé používat rozsah zranění jako opěrný bod při verdiktu o vynesení trestu. Kdyby byl takto zasažen jiný hráč, mohl dopadnout úplně jinak. Prostě by nemělo záležet na zranění, ale na typu zákroku," myslí si Ripecannon.

„Vypadá to jako případ, kterým chce NHL chránit své hvězdy a zároveň vyslat méně známým hráčům zprávu, aby si na (budoucí) členy Síně slávy NHL nedovolovali. Ani čistými údery. Jagsi, od teď už budeš vědět, že máš mít hlavu nahoře," uvedl Brett.

Smutné, že styl hry musíte přizpůsobovat soupeři

„Dobré tvrdé a čisté zákroky už nejsou dovoleny v NHL (a hokeji), posledním opravdovém sportu, který je pro chlapy. Bortuzzo nenadskočil. Ano, puk už byl nějakou vzdálenost od Jágra, ale zákrok přišel během vteřiny po jeho odehrání. Říkat, že hit nebyl nevyhnutelný nebo příliš tvrdý, je naprostá ostuda hokeje. Který zákrok totiž je nezbytný?" ptá se Copier. „Udeřit soupeře je předurčeno k tomu, že to bude tvrdé. Nezastávám se Bortuzza kvůli tomu, že jsem fanouškem Pittsburghu. Stojím za ním, protože jsem fanouškem hokeje. Jágr je jedním z mých nejoblíbenějších hráčů všech dob, je to skvělý hokejista, ale zákroky na něj musí být stejné jako na jiné hráče."

Výši trestu naopak schvaluje diskutující s přezdívkou stakex. „Opravdu neexistuje jediný dobrý argument proti dvouzápasovému trestu. Puk byl dávno pryč a videozáznam jasně dokazuje, že Bortuzzo trefil Jágra ramenem přímo do obličeje. Kdyby se provinil jen jednou z těchto věcí, mohlo by to i být v pořádku, ale obě dohromady volaly po potrestání."

Jenže jeho komentář zastávající se Jágra patřil mezi ty ojedinělé. „Viděl už jsem horší zákroky, ale teď šlo o Jaromíra Jágra," napsal F.Mann. A rovněž diskutující avscup je přesvědčený, že kdyby nešlo o českou hokejovou legendu, Bortuzzo by mohl vyváznout bez potrestání. „Pěkně smutné, že musíte svůj styl hry přizpůsobovat tomu, proti komu ho zrovna používáte."

Je trest pro Roberta Bortuzza podle vás dostačující?
Obránce Pittsburghu měl dostat vyšší trest
35 %
Ano, je dostačující
56,1 %
Dodatečný trest Bortuzzo neměl obdržet
8,9 %
Celkem hlasovalo 14261 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.