Hlavní obsah

Jágr věří, že v Rangers může zažít lepší časy než v Pittsburghu

KARLOVY VARY

Jaromír Jágr by podle svých slov mohl v NHL navázat na své nejlepší sezóny, které zažil v 90. letech minulého století v Pittsburghu, a možná je i překonat. Jeden z nejlepších hokejistů světa, který byl v sobotu v Karlových Varech vyhlášen českým králem uplynulé sezony, bude v New Yorku Rangers opět hlavní hvězdou rostoucí české kolonie. Ta má slavnému a bohatému klubu pomoci zpět mezi elitu.

Článek

"Může to tam být ještě lepší než v Pittsburghu. Za těch pár měsíců jsem poznal, že Rangers jsou svobodná organizace, ve které ti povolí, když se daří, vše. Musíš ale hrát," řekl Jágr na tiskové konferenci po šestém triumfu ve Zlaté hokejce. Společně s ním se budou snažit posunout Jezdce poprvé po osmi letech do play off i Martin Ručinský, Martin Straka, Marek Malík a Petr Průcha, které klub angažoval v minulých dnech.

"Doufám, že se nám i díky tomu bude dařit. Klub bude hodně sledovaný i v Čechách. Jsem rád, že je podepsali a že tam bude legrace. Snad to nebude propadák a ostuda," uvedl čtyřnásobný vítěz kanadského bodování NHL.

Soustředí se už jen na Rangers

Třiatřicetiletý útočník se v současnosti již plně soustředí na angažmá v Rangers. Ještě před několika týdny přitom vážně uvažoval o tom, že bude dál hrát za ruský Omsk, jehož dres oblékal většinu sezony při loňské výluce v NHL. "Neměl jsem na výběr, protože smlouva byla platná. Kdybych do zámoří nešel, možná bych nemohl hrát nikde, což bych nechtěl," konstatoval Jágr. U právníků se snažil zjistit, zda jeho kontrakt v NHL po změnách v kolektivní smlouvě a snížení platu o 24 procent nepozbyl platnost.

Jágr nepředpokládá, že by mu jeho vyjádření o chuti hrát v Omsku mohla za Atlantikem uškodit. "Oni (Rangers) to vůbec neřešili. Byli si na sto procent jistí, že budu hrát u nich a jinou možnost nemám. Pochopili to i v Omsku," řekl hráč, jemuž sibiřský klub nabízel stejné finanční podmínky jako Rangers. I proto, že byl v Rusku po všech stránkách spokojen, se Jágr v budoucnosti možná ještě do superligy vrátí. "Je to možné," uvedl.

Kapitánem být nechce

Šestinásobný účastník utkání hvězd NHL by v příští sezoně mohl být i kapitánem newyorského klubu. Alespoň to v minulých týdnech uvedlo vedení Rangers. Jágr ale této myšlence moc nakloněn není, i když stejnou funkci zastával čtyři roky i v Pittsburghu. "Osobně si myslím, že kapitánem by měl být domácí hráč, tedy Kanaďan nebo Američan, který dokáže promluvit a zařídit vše potřebné. U nás je stále problém s jazykovou bariérou. I když tam hrajete dlouho, je to poznat. Když křiknete na hráče, nebo máte nějaký proslov, je tam pořád ten akcent. Pak je to směšné a nemáš respekt," vysvětlil Jágr.

Malíček stále zlobí

Ve své šestnácté sezoně za oceánem se Jágr stejně jako ostatní hráči setká s novou situací. Soutěž se díky zavedení platových stropů pro jednotlivé týmy vyrovná. "Bude to jiná liga, která by mohla přitáhnout lidi. Řada týmů v minulosti neinvestovala do kádru peníze, protože měla malou šanci na úspěch a nechtěla prodělat. Teď všichni cítí, že šance dostat se do play off je, a proto relativně slabší kluby investují," uvedl Jágr.

Český útočník se při návratu do NHL po roční přestávce bude muset vyrovnat se zdravotním handicapem. Od světového šampionátu má stále potíže se zlomeným malíčkem. "Bude to problém hlavně na začátku sezóny. Moje hra je založená na síle, hlavně zápěstí a předloktí. Kvůli sádře ale teď žádnou nemám. Osobní souboje a střela neexistují," řekl Jágr, který si oddechl, že zlomený prst konečně začal srůstat. "Teď potřebuji čtrnáct dní vydržet, aby se nic nestalo. Problém je v tom, že stále nemohu držet hokejku, protože nemohu ohnout kloub, který je ztuhlý jako kost," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.