Hlavní obsah

Eliáš odlétá po doléčení žloutenky do zámoří

BRNO

Hokejový útočník Patrik Eliáš stále doléčuje následky těžké žloutenky a po krátkém pobytu v Česku se opět chystá do zámoří. V úterý odletí do New Yorku, kde se pravděpodobně v brzké době dohodne na podmínkách smlouvy s New Jersey Devils. Minulé pondělí dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru podpis smlouvy odložil o několik dní, neboť obě strany ještě dolaďují délku kontraktu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Patrik Eliáš si během výluky zahrál i za Znojmo.

Článek

"Jednáme o možnostech, zda bude bude smlouva jednoletá, nebo delší. Manažer má o mě zájem, i když ví, že moje sezóna bude nejistá. Já se ale cítím v pohodě a věřím v brzký návrat," uvedl na dnešním setkání s novináři Eliáš, který působí v New Jersey už devět roků a je třetím služebně nejstarším hráčem v klubu.

Způsobila vše tržná rána na noze?

"Pokud bych byl zcela zdráv, tak bych podepsal i víceletý kontrakt. Na druhé straně v případě kratšího kontraktu bych byl po roce volný hráč, což by mě také lákalo, neboť bych si mohl vyzkoušet něco jiného. Záleží na nabídce," řekl Eliáš.

Ani po půl roce nezjistil příčinu vzniku svého infekčního onemocnění při angažmá v Magnitogorsku, kvůli němuž přišel i o start na mistrovství světa ve Vídni, kde česká reprezentace získala zlaté medaile. "V inkriminovanou dobu jsem měl asi měsíc tržnou ránu na noze, která se mi v brusli nehojila. Bylo to velmi nepříjemné," zmínil možný původ nemoci. "Zřejmě se žloutence dalo předejít dvěma injekcemi," uvedl hokejista, jenž se po propuštění z nemocnice do domácího ošetřování cítil zle. "Nemohl jsem ujít ani padesát kroků," vzpomínal na počátky rekonvalescence.

Těší se na spoluhráče

V průběhu diety zhubnul o deset kilogramů, nyní už získal osm kilogramů zpět. "Dieta při žloutence není moc dobrá, ale musel jsem ji dodržovat. Teď nechci nic uspěchat. Mám obavy ze svalového zranění, nebo z poranění šlach," řekl Eliáš, který trénuje půldruhého měsíce.

Začátky tréninku se skládaly z chůze po páse. Později šlapal na rotopedu, cvičil na trenažéru simulujícím výstup do schodů a posiloval bez velké zátěže. Po příletu do zámoří se hned zapojí do přípravy v posilovně.

"Po konzultaci s lékaři mohu trénovat do fáze, aby mě tělo nebolelo. Při šlapání na kole už mohu pracovat na osmdesát procent maximálního výkonu, sprinty mi při šlapání nevadí. Běhání ale ještě není v pořádku, při otřesech mě tělo pobolívá," řekl Eliáš. Ze všeho nejvíce se těší na setkání se spoluhráči v New Jersey. Na ledě se chce od začátku září zatím 'klouzat' v časových intervalech pěti až deseti minut.

Rád by na olympiádu

Kdy naskočí na led do utkání v NHL, Eliáš neví. Počítá, že první zápas s Pittsburghem bude sledovat pouze z hlediště. "NHL bude letos jiná. Myslím si, že lepší než v předcházejících sezónách. Kluby dělají všechno pro to, aby přitáhly zpět do hlediště diváky. Je otázka, nakolik otevře hru pravidlo o zrušení postavení mimo hru na červené čáře. Možná na užším kluzišti bude tato změna znát," zamyslel se Eliáš nad budoucí sezónou.

I když je zatím v nejistotě, za jak dlouho se mu podaří obnovit ztracenou kondici, má už smělé plány. "Chtěl bych se co nejdříve vrátit na led. Doufám, že budu brzy opět oporou Devils. Pochopitelně bych také rád startoval na olympijských hrách v Turíně," prohlásil Eliáš.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.