Hlavní obsah

Eliáš boří rekordy, ale play off mizí v mlze: Do konce února se ukáže, jestli šance žije

New Jersey

Před pondělním zápasem s Edmontonem si Patrik Eliáš potřásl rukou s majiteli klubu. Společně s diváky si pak nejproduktivnější hokejista v historii New Jersey vychutnával sestřih milníků své zámořské kariéry, kde nechyběl ani 1000. bod a 400. gól. Pátou stovku tref načal 38letý útočník proti Oilers, jenže ztráta na play off je pořád dvanáctibodová. „Trochu ironie, co?“ povzdechl si po prohře 1:2.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Patrik Eliáš slaví svůj 400. gól v NHL

Článek

Tak aspoň že jubilejní páteční trefa s Torontem stála za to...

Pokud jde o letošní góly, tak to byl jeden z těch hezčích, možná i nejhezčí. Říkal jsem Travisovi Zajacovi, že mi taky konečně nahrál mezi kruhy. (směje se)

Sám jste se vždycky považoval spíš za tvůrce hry, ale 400 gólů v NHL nedali mnozí z těch, co o sobě tvrdili, jací jsou střelci.

Hodně lidí mi říkalo, že čtyři sta gólů není žádná náhoda. Ale já jsem se opravdu nikdy nepovažoval za střelce. To jsou ti, co dávají každý rok přes třicet branek. Já měl štěstí, že jsem pár let střílel hodně gólů. Měli jsme dobré týmy a padalo to tam. Taky jsem ale odehrál spoustu sezón a zápasů. Pořád jsem nasazovaný na přesilovky, jsem na ledě, když vytáhneme gólmana nebo potřebujeme dát gól. Tak se to za ty roky nastřádalo.

Za nejlepší ročníky pořád považujete ty, které jste strávil po boku Petra Sýkory a Jasona Arnotta?

Ano, jednoznačně roky 1999 až 2001. To jsem dal pětatřicet čtyřicet gólů. Byla to paráda. Styl, co jsme hráli jako pětka, byl na tu dobu docela nadčasový. Jason a Syki měli velkou zásluhu na tom, jak mi to šlo.

Neříkali vám teď trenéři, že byste měl střílet víc?

Zrovna na pondělním rozbruslení mě Lou Lamoriello káral: Proč ještě nahráváš, když jsi pod vrcholem kruhu? Tam koukej vypálit! To už by musela být naprosto dokonalá nahrávka, aby to vyšlo. Mám prostě střílet víc.

Měl byste ze svých rekordů větší radost, kdyby se pro Devils vyvíjela sezóna příznivěji?

Je pravda, že je to divné. Ztrácíme dvanáct bodů na osmé místo a osobně moje statistiky nejsou takové, jak bych si představoval. Ale když se podíváte na náš tým, tak ještě nikdo nenasbíral ani třicet kanadských bodů. V tom jsme hodně pozadu.

Nějaké plusy ale přece jen najdete.

Jsou věci, kterých si vážím - tisíc bodů, čtyři sta gólů. Na All Star Game jsem si samozřejmě jet nezasloužil. Jediným důvodem byly asi právě ty milníky, na které jsem dosáhl. Pro mě ale bylo fajn vidět, že mladí kluci, co tam byli, měli respekt, čeho jsem dosáhl, a chovali se fantasticky. Pro mě to byl jeden z nejlepších All Star víkendů z těch čtyř, kde jsem byl, což je právě docela ironie.

Je podle vás ještě šance dostat se na Východě mezi nejlepší osmičku?

Nemůžeme vyhrát všechny zápasy. Teď máme venku těžké soupeře Chicago a Nashville a uvidíme, co bude pak. Do konce února hrajeme doma šest zápasů, tam se ukáže, jestli šance vůbec je a máme na to vytvořit tlak na týmy před námi. Od půlky ledna jsme nehráli žádný krásný hokej, ale tu cestu k bodům jsme nacházeli.

V NHL se blíží uzávěrka přestupů (2. března). Jak se to projevuje ve vaší kabině?

Hráči se o tom nebaví. U nás se to může týkat hlavně veteránů, ale to už je prostě součást byznysu. Manažer Lamoriello není známý tím, že by úplně rozprášil tým, aby měl volby v draftu, ale to se může změnit. Záleží také, jak se k tomu postaví majitelé a co ještě předvedeme v únoru

Mluví se hlavně o Jágrovi.

Zájem o něj asi bude, ale vážně nevím. Čtu to, co vy.

Dostanou se hokejisté New Jersey letos do play off?
Ano
15,4 %
Ne
84,6 %
Celkem hlasovalo 4516 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.