Hlavní obsah

Jestřáby spasil zelenáč. První finále Stanley Cupu mělo nečekaného hrdinu

Tampa

Kdo by si na něj vsadil? Před startem finále NHL označovali experti větší zkušenosti jako jeden z hlavních důvodů, proč by mělo Chicago porazit mladý tým Tampy Bay a získat Stanleyův pohár. Výhru Blackhawks ale v úvodním utkání série zařídil zelenáč Teuvo Teräväinen, který hraje první play off v kariéře.

Foto: Kim Klement, Reuters

Teuvo Teräväinen (vpravo) oslavuje se spoluhráčem z Chicaga Duncanem Keithem vyrovnávací trefu v úvodním finále Stanley Cupu.

Článek
Fotogalerie

Dvacetiletý útočník měl prsty v obou gólech, kterými Chicago v závěru utkání během 118 sekund otočilo z 0:1 na konečných 2:1. Mladý Fin nejdříve střelou přes clonící hráče vyrovnal, poté dobrým napadáním donutil J. T. Browna ve vlastním pásmu ke ztrátě kotouče, čehož využil ke vstřelení vítězné branky Antoine Vermette.

"Když jsem skóroval, první věc, která mě napadla byla, že budu muset mezi novináře," prohlásil Teräväinen s povzdechem nad činností, kterou nemá rád. "Ale je úžasné, co se nám povedlo. Máme skvělý tým se spoustou zkušeností. Já jako mladý hráč se do něho snažím jen vnést energii," popisovala svou úlohu v týmu největší hvězda prvního duelu finále.

Teräväinen byl značnou část sezóny mimo áčko a také v play off zůstal několik zápasů mezi náhradníky. Ale dokazuje, že roste ve velkého hráče. "Sleduji ho každý den a je to jeden z nejtalentovanějších hráčů, jaké jsem viděl. Ale v našem týmu je hodně kvalitních hráčů, proto ho v průběhu sezóny poslali jinam, aby více hrál. A vyplatilo se. Hraje s velkým sebevědomím, které mu zápas od zápasu roste. Vypadá tak ledově klidně, jakoby mu snad ani netlouklo srdce. Je to takový ledově klidný Fin," řekl na jeho adresu slovenský útočník Marián Hossa.

Přenechali iniciativu soupeři

Gól finského mladíka ukončil v 54. minutě myšlenky hráčů Tampy Bay na druhou nulu za sebou. Domácí si ale o vyrovnání koledovali, protože v průběhu třetí třetiny úplně přenechali iniciativu soupeři. "V minulých zápasech jsme byli docela úspěšní v tom, abychom vedení udrželi. Jenže tentokrát jsme hráli proti hodně kvalitnímu týmu, který ukázal, co umí, když mu necháte trochu více prostoru a puk. Je to pro nás lekce," řekl za všechny obránce Lightning Anton Stralman.

Domácí mrzela zejména zahozená šance během závěrečné části za stavu 1:0, kdy v samostatném úniku neuspěl Ryan Callahan. Brankář Chicaga Corey Crawford se vyznamenal i v prostřední třetině při akcích Stevena Stamkose a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. "Za celé utkání jsme jim toho moc nedovolili a měli jsme šance na to, abychom zlomili zápas na svou stranu. Bohužel nestalo se a oni se vzchopili," uvedl trenér Tampy Bay Jon Cooper.

Kouč domácích si za nerozhodného stavu vzal i oddechový čas, protože jeho svěřenci byli v závěru pod tlakem, ale brzy nato inkasovali podruhé. "V průběhu zápasu jsme se zlepšovali. Góly byly výsledkem naší aktivity. Je skvělé, že jsme našli způsob, jak utkání vyhrát," těšilo hostujícího kouče Joela Quennevillea. Druhý zápas je na programu v neděli v 1:15 středoevropského času opět na ledě Lightning.

Který tým vyhraje Stanley Cup?
Tampa Bay
64 %
Chicago
36 %
Celkem hlasovalo 11111 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.