Hlavní obsah

Přísný trend v NHL přináší gólové hody

PRAHA

Hokejoví fanoušci v zámoří jsou nadšeni. V obnovené NHL padá hodně branek, průměr přes 6,5 gólu na zápas tu za posledních patnáct let nepamatují. Atraktivní ofenzívní podívaná baví diváky, které bylo potřeba po roční výluce nalákat zpátky do hlediště. Už čtyři týdny po startu zámořské ligy se jasně ukazuje, že sázka na změnu pravidel vyšla.

Článek

Není náhodou, že žádné utkání v NHL nedospělo k bezbrankové remíze, naopak k vidění už byly i divoké výsledky 8:6, 7:5 či 9:1. "Rozhodně jsme udělali krok správným směrem, diváci přece chodí na hokej hlavně kvůli gólům. Nikdo se v hledišti nechce nudit," libuje si komisionář soutěže Garry Bettman.

"Nic nepotěší srdce fanouška tolik jako utkání bohaté na branky," přizvukuje trenér Columbusu Gerard Gallant. Brankáři se zmenšenou výstrojí jsou opravdu snadněji překonatelní, ofenzívní snahu podporuje i zvětšené útočné pásmo a hlavně se nekompromisně trestají všechny fauly holí či jen náznaky držení.

Přísní rozhodčí darují více přesilovek

Přibývá tak přesilovek, kterých je k vidění v průměru třináct na zápas, a tím se zvyšuje počet šancí a gólů. "Stačí položit hokejku na tělo soupeře a jdete ven," říká český útočník ve službách Washingtonu Petr Sýkora. "Bránící hráči si pod vlivem této skutečnosti nedovolují tolik používat hůl k hákování, osekávání nebo krosčekům," připouští obránce Josef Melichar z Pittsburghu.

"Nastal konec wrestlingu na ledě, rozhodčí jsou ve výkladu pravidel nemilosrdní. Je ale určitě správné, aby se technickým hráčům udělal prostor," tvrdí trenér NY Rangers Tom Renney. "Většinu utkání teď rozhoduje úspěšnost mužstva v přesilovce a v oslabení," uznává nejproduktivnější hráč obhájce trofeje z Tampy Václav Prospal.

Jágr cítí více volnosti

"Přísnější posuzování faulů je jasný a dopředu ohlášený trend, za jakýkoli nepovolený zákrok holí se jde okamžitě ven. Nulová tolerance hákování se soutěži vyplácí," prozrazuje nejlepší střelec soutěže Jaromír Jágr, jenž dal osm ze svých jedenácti branek právě v početní výhodě.

Nikdo nepochybuje o tom, že nejproduktivnější hráči soutěže za 82 utkání základní části bez potíží překročí hranici sta bodů v součtu gólů a přihrávek. "Já nejsem žádný střelec, ale vyhovuje mi, když se trestá nečistá hra a každé utkání nabízí hodně přesilovek. Mám rád víc volného prostoru na ledě," tvrdí Jágr.

V souvislosti s přísnějšími měřítky se už ale objevuje také nešvar, že hráči fauly předstírají a padají dřív, než se jich soupeř dotkne. Tady je pak pro sudí zbraní dvouminutový trest za filmování, posouzení situace však bývá někdy sporné.

"Zmenšení" brankáři

Ke střeleckým manévrům v NHL jistě přispělo i zredukování brankářské výstroje, hlavně ohledně velikosti betonů a lapačky či vyrážečky, i když gólmani už nyní upozorňuji, že při dalším zmenšování by přestali být dobře chráněni.

Hlavní příčinou brankové úrody ale zůstává přísný trend rozhodčích, který ve správném duchu uvolňuje dění na ledě. "Jsem velký přítel současných pravidel, nabízejí možnost pro líbivý hokej a chrání tvořivé hráče," dodává také kanadská hvězda z Ottawy Dany Heatley. "Prakticky v každém zápase nějaký gól v početní výhodě padne, to se v minulosti nestávalo," doplňuje Prospal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.