Hlavní obsah

Před Jágrem stojí další výzva! Vstoupí do historie?

New York

Během své oslnivé kariéry v NHL obdržel Jaromír Jágr celkem devět prestižních individuálních cen, tuhle trofej ale ještě ve sbírce nemá. A ani žádný jiný Čech! Kladenský rodák byl letos za Floridu nominován na Bill Masterton Memorial Trophy, jež se uděluje za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji. Právě tyto atributy dovedly Jágra, aby i ve čtyřiačtyřiceti coby nejstarší hráč v zámořské soutěži dál válel na nejvyšší úrovni, zatímco většina jeho vrstevníků už je v hokejovém důchodu.

Foto: Tom Szczerbowski, Reuters

Útočník Floridy Jaromír Jágr (vpředu) v zápase proti Torontu.

Článek

Novináři pokrývající jednotlivé kluby NHL mají právo navrhnout z každého mužstva jedno jméno, z třicítky hráčů pak vzejde trio finalistů. Vítěze určí Asociace profesionálních hokejových novinářů a vyhlášen bude v červnu na galavečeru NHL.

Mezi třicítkou nominovaných je letos také další Čech, sedmatřicetiletý obránce Michal Rozsíval z Chicaga, jehož o touhu pokračovat v kariéře v nejslavnější hokejové soutěži světa nepřipravila loni ani tříštivá zlomenina kotníku.

Jágr v NHL pětkrát získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče soutěže, třikrát obdržel Lester B. Pearson Award pro nejlepšího hráče podle hlasování hokejistů a jednou Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže.

Olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný šampión Stanley Cupu táhne Floridu do play off. S 59 body za 25 branek a 34 asistencí je nejproduktivnějším hráčem Panthers, s obdivem se o jeho výkonech vyjadřují legendy i hráči o generaci či dvě mladší. Mezi kandidáty na Mastertonovu trofej udělovanou od roku 1967 má však český veterán zdatnou konkurenci.

Jágr, Dupuis, Zuccarello...

Mezi nominovanými jsou třeba Pascal Dupuis z Pittsburghu, jenž musel loni v prosinci ukončit kariéru kvůli přetrvávajícím potížím s krevními sraženinami, zraněními provázený ruský šikula z Detroitu Pavel Dacjuk nebo Nor Mats Zuccarello, který dál řádí v útoku Rangers, ačkoliv loni v play off utrpěl po zásahu pukem zlomeninu čelisti, těžký otřes mozku a téměř ztratil schopnost mluvit.

Jágr, nejproduktivnější Evropan v historii NHL, byl na Mastertonovu trofej v minulosti nominován už dvakrát. Poprvé v roce 2012 poté, co se v dresu Philadelphie po tříleté pauze vrátil do NHL po působení v Omsku, podruhé před dvěma lety jako hráč New Jersey Devils se dokonce dostal až mezi elitní trojici.

Trofej ale nakonec získal Dominic Moore z New Yorku Rangers, jenž na jaře 2012 z NHL odešel, aby se mohl starat o manželku Katie, která onemocněla vzácnou formou rakoviny jater. Po její smrti založil nadaci na pomoc podobně postiženým lidem a jejich rodinám a rozhodl se vrátit k hokeji.

Loňským laureátem je brankář Minnesoty Devan Dubnyk. Vyjde to Jágrovi na třetí pokus?

Získá Jaromír Jágr v NHL trofej Billa Mastertona?
Ano
92,2 %
Ne
7,8 %
Celkem hlasovalo 28379 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.