Hlavní obsah

Jágr chce hlavně do play-off, na rekordy nemyslí

NEW YORK

Jaromír Jágr zažívá letos v NHL parádní sezónu. Bojuje o prvenství v produktivitě, o trofej pro nejlepšího střelce, a je i žhavým adeptem na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Navíc překonal letité rekordy New York Rangers. Nejslavnější český hokejista se ale honbou za rekordy a trofejemi nezabývá, chce hlavně dotáhnout mužstvo do play-off.

Článek

"Ani se nesnažím dívat po nějakých rekordech. Chci tomuhle týmu pomoci do play-off," řekl Jágr pro internetové stránky Sports Ilustrated. Rangers hráli zápasy o Stanley Cup naposledy v roce 1997. Momentálně mohou být relativně v klidu, ve Východní konferenci jim patří třetí místo. "Ještě tam nejsme, na oslavy je příliš brzy," připomněl ale Jágr, že do konce základní části zbývá ještě devět utkání.

V posledním zápase proti rivalovi z Islanders si Jágr připsal čtyři asistence a přepsal klubový rekord Rangers v počtu bodů za sezónu. Ten předchozí držel se 109 body Jean Ratelle už od roku 1972. "Je to samozřejmě pocta," řekl Jágr, který útočí i na rekord v počtu branek. Ten drží od roku 1994 Adam Graves. Tehdy nastřílel 52 branek, stejný počet má nyní na kontě i Jágr.

Kdysi by na mě nevsadili

"Myslím, že po výměně z Washingtonu by asi nikdo nevěřil, že nastřílím padesát branek. Většina lidí by se takové představě asi i smála. No, věci se mění," usmívá se 34letý Jágr a připomíná své ne zrovna oslnivé začátky u Rangers.

Nyní je ale všechno jinak a trenér Tom Renney si Jágra nemůže vynachválit. "Celá jeho sezóna nabíjí ostatní hráče jako dynamit. Nutí spoluhráče k výkonům za jejich možnosti," tvrdí Renney. "Srovnal bych ho s Kobe Bryantem, stejně jako on v basketbalu, Jaromír dominuje v hokeji," přidal další kompliment brankář Rangers Kevin Weekes.

Na statistiky se nedívám

Jágr touží uspět zase v play-off. V jeho poslední sezóně v NHL tam Rangers ani nedovedl a v ročníku 2002/03 vypadl s Washintonem už v prvním kole. Letos má ale navíc našlápnuto na vítězství v kanadském bodování, které vyhrál už pětkrát, ale naposledy v roce 2001. "V posledních letech jsem nebýval moc nahoře. Proto se na statistiky už moc nedívám," říká s úsměvem český útočník, který minulý týden popáté v kariéře překročil v NHL stobodovou hranici.

Reklama