Hlavní obsah

Jágra konec na Floridě překvapil: Spousta lidí neví, co se tam stalo!

Kladno

Z jeho slov je patrné, že konec po třech sezónách strávených na Floridě ho překvapil. Hokejový útočník Jaromír Jágr se však k rozchodu s Pantery nechce vracet a doufá, že nakonec půjde o tu nejlepší věc, která se mu přihodila. Ani více než tři týdny poté, co se v NHL stal volným hráčem, ještě nové angažmá nemá, jednání však probíhají. „Momentálně ale nevím, jak to se mnou v příští sezóně bude," řekl Jágr v pondělí po poledni poté, co v Kladně absolvoval trénink s A týmem Rytířů, jejichž je majitelem.

Jaromír Jágr trénoval na KladněVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Můžete prozradit, s kolika kluby NHL aktuálně se svým agentem Petrem Svobodou jednáte?

Několik mužstev je rozjednaných, bude záležet na tom, co se ukáže jako nejlepší varianta. Jedna věc je se bavit a druhá pak už konkrétně jednat. Nechci se k tomu moc vyjadřovat, nechal bych to být. Až se něco stane, dozvíte se to. Alternativ je mnoho.

Rád byste pokračoval v zámoří i kvůli tomu, že vám chybí jen 57 zápasů k překonání rekordu Gordieho Howea v počtu odehraných duelů v NHL?

(dlouze přemýšlí) To je otázka, na kterou se strašně těžko odpovídá. Na jednu stranu by bylo hezký tenhle rekord překonat, hrát ale hokej jenom kvůli tomu nejde. Musíš k němu mít lásku. Co si budeme namlouvat, hokej v NHL je na úplně jiné úrovni než jakákoliv jiná liga na světě. Svou tradicí, zázemím, atmosférou, diváky; prostě vším.

I proto by se vám NHL těžko opouštěla?

Jasně, záleží ale taky na tom, jakou příležitost dostaneš, jak moc jsi žádanej, jaká by měla být tvá role v mužstvu. Věřím, že nějaká nabídka přijde, ať už z NHL, KHL, české extraligy nebo z Kladna. Dělat si starosti, kde budeš hrát, je úplně zbytečný. Důležité je být připravený a ne překvapený, až příležitost přijde.

Když mluvíte o překvapenosti. Nedostavil se tento pocit, když vám na Floridě oznámili, že už s vámi dále nepočítají?

Už se k tomu nechci vracet. Spousta lidí neví, co se tam stalo. Vždycky věřím, že co se člověku stane, přihodí se z dobrého důvodu. Že je to vždycky ta nejlepší věc, která se ti může stát.

Věříte tomu i nyní?

Možná mě konec na Floridě i posunul dál. Věřil jsem tomu, co ti řekne druhá strana, ale nakonec to tak nebylo. Víc se k tomu už ale vracet nechci.

Zarazilo vás počínání generálního manažera Panterů Tallona, že během dne otočil a ztratil o vás zájem?

Už je to zapomenutý. Stalo se, odpustil jsem mu.

Zase se ukázalo, že NHL je především byznys, že?

Obrovský byznys! Na city se nehraje, ale takhle to je v každé práci. Někdo ve vedení klubu musel udělat rozhodnutí a dopadlo to takhle. Někdo je šťastný, někdo není. Takhle to chodí všude na světě. NHL není místo, kde by se dávaly věci zadarmo.

Do jakého termínu byste chtěl mí o svém novém angažmá jasno?

Samozřejmě by bylo jednodušší mít něco před sebou a vědět, na co konkrétního se připravuješ, ale pro mě není až tak důležitý, aby bylo jasno co nejdřív. Hlavně musím být trpělivý.

Jak to čekání na smlouvu snášíte?

Už jsem zažil podobné situace, kdy jsem byl dlouho bez smlouvy, jenže to jsem byl mnohem mladší. Moje stáří teď pochopitelně hraje roli, ale nejsem tak špatnej, abych už NHL nemohl hrát. To si určitě nemyslím.

O tom svědčí i solidních 46 kanadských bodů, které jste v uplynulém ročníku posbíral...

Čísla neodpovídají tomu, že bych byl nejhorší v celé lize. Je mi však jasný, že když budu na stejné úrovni jako výrazně mladší hráč, příležitost dostane on. Je to pochopitelné, udělal bych to i já na Kladně. Když jsi starší, musíš být lepší než ti mladší. Já jsem nebyl, tak si ani nestěžuju. Dopadlo to, jak to dopadnout mělo. Je to spravedlivý.

Minulý týden se v zámoří objevily zprávy, že jste byl údajně spatřen na letišti v Ottawě. Překvapilo vás, kde se informace vzaly?

Vůbec ne, přesně vím, jak to vzniklo. Jeden fanoušek napíše, že viděl na letišti člověka, který má stejně dlouhé vlasy jako Jágr... (směje se).

Co kdyby NHL nevyšla? Byla by prioritou KHL, nebo návrat do mateřského Kladna, kde jste majitelem Rytířů?

Všechno záleží na konkrétních jednáních. Určitě by to muselo být spojené s Kladnem, aby z toho měl klub nějakou výhodu. Na svůj klub totiž nesmím zapomenout! Až s hokejem skončím, musí hokej na Kladně dál fungovat. I to bude zásadní v mém rozhodování.

S Kladnem jste v pondělí absolvoval první trénink, bylo znát, že jste na ledě dlouho nebyl?

Je pravda, že na Floridě jsem na led nechodil, ani nebylo kam. Sice jsem se snažil udržovat, začátky v létě jsou ale vždycky těžký. Nikdo ale nezná tu ideální cestu. Pokud se budeš připravovat celý rok, tak nevíš, kdy tě trefí únava. Teď si tělo po sezóně odpočinulo a můžeš mu dát o to větší zápřah.

Upravujete s přibývajícím věkem svou přípravu?

Cvičení jsou od základu úplně stejná, jde jen o to, jestli se přinutíš je dělat. Jasně, nové technologie tě učí dělat moderní cviky, díky kterým posiluješ všechny svaly. Stejně si ale myslím, že platí jednoduchá rovnice - kdo dělá víc, ten bude lepší.

Vy se dokážete přinutit, i když se vám zrovna třeba moc nechce?

Není to jednoduchý, ale je to moje práce. A sport je oproti jiným zaměstnáním pořád zábava. My sportovci máme to štěstí, že se živíme hrou. I když se ti nechce, měl by sis uvědomit, že jsou tisíce daleko horších zaměstnání, kde nevyděláváš takové peníze, a ještě je to daleko větší dřina.

Toužíte se dobře připravit i proto, abyste dokázal, že stále můžete být pro daný tým platný?

Už nechci někomu pořád něco dokazovat, na to už jsem dávno starej. Takovou motivaci jsem neměl ani dřív. Vždycky jsem hrál hokej, protože mě bavil, protože miluju tu hru. Snažil jsem se být nejlepší v tom, co dělám, a být se sebou spokojený. Vždycky jsem si našel věci, v kterých jsem se mohl zlepšovat. Není nic krásnějšího, než když si i ve stáří najdeš věci, ve kterých se můžeš zlepšovat. Takhle to funguje i v životě.

Jak dlouhý čas teď plánujete zůstat v Česku?

Záleží, jakým směrem mě to povede a kam se dostanu. Pokud podepíšu v NHL, tak mi v půlce září začíná přípravný kemp. Když podepíšu někde v Evropě, budu muset do měsíce odjet.

Kde bude Jaromír Jágr hrát v nadcházející sezóně?
NHL
67,2 %
KHL
3,5 %
Zahraniční soutěž v Evropě
1,7 %
Extraliga
2,8 %
Kladno a první liga
17,1 %
Nebude hrát, ukončí kariéru
7,7 %
Celkem hlasovalo 36343 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.