Hlavní obsah

VIDEO: Reprezentace musí oželet i Martínka, na beky z NHL se bude čekat

LIBEREC

Bez další možné posily z NHL se bude muset obejít česká hokejová reprezentace na nadcházejícím mistrovství světa ve Švýcarsku. Národnímu týmu se nově omluvil i obránce Radek Martínek z New York Islanders, jenž v klubu neprošel lékařskou prohlídkou. Trenéři nyní hodlají spoléhat, že po řadě omluvenek se podaří získat hráče z NHL po odehrání prvního kola play-off.

Článek
Fotogalerie

„Martínek nedostal povolení ke startu od klubových doktorů,“ hlásil na úterním srazu národního týmu v Liberci hlavní kouč české reprezentace Vladimír Růžička. „Počítal jsem s tím, že budou hráči kvůli zdravotním prohlídkám vypadávat, jen jsem netušil, že jich bude tolik. Ale když doktoři zkrátka nedovolí hráčům hrát, tak to musíme respektovat,“ konstatoval smířeně.

Z původní širší nominace se trenérovi v posledních dnech omluvilo sedm hráčů z NHL, z toho hned pět obránců. Co se týče defenzívy, tak může prozatím počítat jen s Markem Židlickým z Minnesoty, všichni ostatní jsou mimo hru nebo je čeká první kolo Stanley Cupu. Proto se nyní Růžičkova pozornost bude obracet směrem k hráčům, jejichž týmy by přes první kolo play-off nemusely projít.

Proti Dánsku posily z NHL oželí

Prozatím je domluvený na případné účasti na MS s Janem Hejdou z Columbusu a bekem New York Rangers Michalem Rozsívalem. „Romanu Hamrlíkovi jsem se zatím nedovolal, ale snad se mi ozve. V úvahu ještě přichází Roman Polák ze St. Louis, možná i Klesla z Columbusu. Na obránce z NHL ještě určitě budeme čekat, chtěl bych alespoň tři,“ má Růžička jasno a je mu jedno, že by nejspíš nové posily nestihly první zápas šampionátu. „Proti Dánsku je potřebovat nebudu,“ tvrdí.

Najisto počítá s dvojicí forvardů z Edmontonu Kotalíkem a Hemským, na soupisce pro turnaj v Liberci figurují i útočníci z Floridy Michael Frolík a Rostislav Olesz, kteří s největší pravděpodobností odcestují i na MS. „V NHL hráli velmi dobře, mají velikou šanci,“ netají Růžička. Na úterním srazu ještě chyběla dvojice Josef Vašíček, Zbyněk Irgl, která v dresu Jaroslavle v pondělí prohrála rozhodující finále Kontinentální ligy.

Prusek je zase fit

Později se k týmu připojí také finalisté extraligy Roman Červenka ze Slavie a Ondřej Němec s Lukášem Mensatorem z Karlových Varů. Jejich parťákovi Petru Kumstátovi, jenž hrál finále ve velké formě, se sny o mistrovství světa rozplynuly kvůli zranění. Nejistota vládla ohledně brankáře Martina Pruska, ale jeho problémy s třísly jsou prozatím zažehnány a opět se připojí k týmu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.