Hlavní obsah

Hadamczikův comeback dopadl napoprvé neúspěšně, hokejisté prohráli se Švédy

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Po více než dvou letech se trenér Alois Hadamczik znovu postavil na střídačku české hokejové reprezentace a jeho nahrazení Vladimíra Růžičky skončilo nešťastnou porážkou. Národní tým vedl v Českých Budějovicích nad švédským týmem s několika nováčky v sestavě ještě pět minut před koncem, ale nakonec prohrál 3:4. Neúspěšně tak vstoupil do nové sezóny a úvodního turnaje Euro Hockey Tour Karjala Cupu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Švéd Melin se raduje z branky svého týmu v utkání proti České republice.

Článek
Fotogalerie

Transparent v hledišti Budvar Arény vítal mistry světa a domácí hokejisté se od začátku snažili být aktivní. Švédského gólmana v krátkém sledu prověřili Novotný, Kvapil, a Kreps. Nenudil se ale ani Štěpánek, při střele Melina v osmé minutě mu puk nebezpečně poskakoval v brankovišti. Na druhé straně šikovně Vašíček prostrčil puk Kvapilovi, jenž střílel těsně mimo.

V jedenácté minutě poslal Kašpar přihrávku od pravého mantinelu Hubáčkovi mezi kruhy a brněnský kanonýr se nemýlil. Vedení českým barvám vydrželo čtyři minuty, když se u domácí branky nejlépe orientoval Sjögren a vyrovnal. První třetina ale přece jen skončila pro české barvy vítězně. Minutu před přestávkou se Klepiš neohroženě rozjel až před branku a blafákem do bekhendu se trefil přesně mezi švédské betony.

Hokej on-line na Sport.cz
Česko - Švédsko

Druhou část odstartovali lépe Švédové. Štěpánek měl plné ruce práce s dělovkou Thörnberga, Sjögren pak střílel těsně vedle. Český tým se nadechl k náporu při přesilovce v 27. minutě, ale Kreps prováhal příležitost v dobré pozici vystřelit. Také další přesilovku sehráli borci v červeném až příliš staticky a tak znovu zahrozili hosté.

Nilsson se snažil dvakrát dorazit puk za záda českého strážce, Silfverberg zase přestřelil branku.  Reprezentanti „Tří korunek“ se čím dál více cpali do českého brankoviště a začínalo být jen otázkou času, kdy budou odměněni za svůj důraz a český tým naopak doplatí na příliš mnoho kombinace v útočném pásmu.

Jenže nakonec to bylo úplně jinak. Z třetí třetiny uběhlo jen 42 vteřin, když Klepiš v útočném pásmu zleva posunul puk Červenkovi a ten přesnou ranou vymetl horní růžek švédské branky. V následující přesilovce to byl znovu Červenka, jenž zpoza branky nabil ke střele najíždějícímu Němcovi, skóre se ale neměnilo.

To se stalo až v 48. minutě a bohužel se měnila cifra v kolonce hostujících branek. Petrasek vystřelil z dálky a projíždějící Nilsson nejen rozhodil Štěpánka úderem hokejky do masky, ale povedlo se mu i dorazit do sítě puk. Švédský tlak sílil - ránu Erixona vyrazil Štěpánek betonem, při další střele Rundblada jej zachránila horní tyčka.

Pět minut před koncem stačilo soupeři 27 vteřin, aby totálně otočil skóre. Nejprve v přesilovce vyrovnal střelou od modré Ekholm a vzápětí Nordgren zchladil české fanoušky v Budvar Aréně dalším gólem.

Česká republika - Švédsko 3:4
Branky a nahrávky: 11. Hubáček (Kašpar, Novotný), 19. Klepiš, 41. Červenka (Klepiš) - 14. Sjögren (Thörnberg), 48. Nilsson (Petrasek), 55. Ekholm (Johansson), 55. Nordgren (Lindström). Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Ru.) - Bláha, Pešek (oba ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 6490 (vyprodáno).
ČR: Štěpánek - Gřegořek, Škoula, Krajíček, F. Novák, Čáslava, Němec, Mojžíš, Lojek - Klepiš, Marek, Červenka - Kašpar, Novotný, Hubáček - Kvapil, Vašíček, M. Růžička - Gulaš, Kreps, I. Rachůnek. Trenér: Alois Hadamczik.
Švédsko: Liv - Fernholm, M. Johansson, Erixon, Rundblad, Junland, Petrasek, Ekholm, Krüger - Jämtin, Sjögren, Thörnberg - Lindström, Warg, Nordgren - D. Axelsson, Persson, Melin - Silfverberg, N. Olausson, R. Nilsson. Trenér: Par Marts.

Reklama

Související témata: