Hlavní obsah

Lener staví do branky Svobodu i proti Finům

HELSINKY

Znovu s brankářem Svobodou, který zářil ve Švédsku se 40 úspěšnými zásahy při výhře 2:1 po nájezdech, nastoupí hokejová reprezentace i k sobotnímu pokračování turnaje Karjala, kterým bude už v Helsinkách souboj s domácím výběrem.

Článek

Do finské metropole se národní tým přesunul během pátku, kdy hráči museli v Nyköpingu vstávat v šest hodin ráno, aby zabalili věci a stihli odjet na stockholmské letiště. Po hodinovém přeletu do Helsinek se ubytovali v hotelu Pasila blízko Hartwall Areny, na jejímž ledě pak odpoledne absolvovali 50minutový trénink.

Po něm reprezentační kouč Slavomír Lener oznámil trochu překvapivou nominaci brankáře. "Svoboda odchytal perfektní zápas ve Švédsku, proto mu dáme šanci, aby se předvedl i proti Finům. Rozhodnutí, kdo nastoupí v neděli k duelu s Ruskem, teď dělat nemusím," prohlásil trenér, jenž ale před cestou na sever Evropy tvrdil, že by chtěl vidět v akci oba brankáře, které na turnaj vzal, tedy i Málka.

Korektura sestavy

Svoboda se na další těžký zápas v brance těšil. "Finové se doma budou chtít určitě vytáhnout, je nutné od úvodních minut dobře napadat, nenechat je moc rozehrát jejich bleskové kombinace. Asi zase budu mít dost práce, jako ve Švédsku, ale tam mi kluci perfektně pomáhali. Jediný gól domácích padl v okamžiku, kdy jsem na chvíli ztratil puk z dohledu. Důležité bylo, že jsme v prodloužení přestáli oslabení ve třech. V nájezdech už byl led hodně špatný, proto jsem chtěl přinutit Steena ke kličce. A vyšlo to," vracel se k vítěznému souboji na švédském ledě.

K utkání s Finy Lener chystá drobné korektury v obraně i ve složení útoků. "Znovu se chystáme točit sedm beků, ale zapojíme do hry Snopka, jenž ve Švédsku odpočíval. Volno dostane zřejmě Marušák. Do pozice centra jedné z řady postavíme Vopata a Skořepa by šel na křídlo k Divíškovi," naznačoval kouč sestavu. "Únava z cestování by na ledě neměla znát, kluci se v sobotu mohou dostatečně vyspat. Jen nesmí být na ledě pasivní a proti Finům i Rusům zachytit jejich výtečné bruslení i techniku hru," uvažoval kouč národního týmu.

Znovu hrát aktivně

Trenér podrobně studoval video z vítězného utkání Finska nad Ruskem (3:2) a doufal, že i proti druhému severskému týmu vyrukují jeho svěřenci s obrovským nasazením, kterým zaskočili Švédy.

"Rád bych viděl v projevu mužstva znovu tolik energie a účinné napadání už ve středním pásmku, jen se nesmíme zahtit vlastním tempem, jako se nám to stalo ve třetí třetině duelu v Nykönpigu. Pak byla ale zase prověřena defenzivní práce mužstva. Na obou stranách ale zářili gólmani," vyprávěl Lener.

Jeho protějšek Hardy Nilsson si po utkání s českou reprezentací posteskl, že i na stylu hry švédské reprezentace se projevily nedostatky z domácí soutěže: "Je příliš taktická, defenzivní a pomalá. Navíc hráči neumějí proměňovat šance."

Kouč si oblékl svetr

Koncovka ale byla slabinou i na straně českých vítězů. "Otázku, jak dávat góly z dobrých příležitostí se trápíme už od pardubického Česká pojišťovna cupu. Recept je relativně snadný, obránci musí často střílet, útočníci se víc tlačit před branku a tam všichni uplatnit patřičný důraz," uvažoval Lener, jenž ve Švédsku zvolil netradiční oblečení na střídačku v podobě červeného svetru.

"Snad to přineslo štěstí, každopádně jsme rádi za ten gól navrch při nájezdech. Divíšek vypadal tak flegmaticky, že prostě musel dát gól," vyprávěl Lener, který zřejmě sako vynechá i dnes.

Před soubojem
Pravděpodobná sestava: A. Svoboda - P. Kadlec, Hejda, Benýšek, Vykoukal, Duben, Snopek, M. Čech - Duda, J. Hlinka, Sup - P. Sýkora, Divíšek, Skořepa - Balaštík, R. Vopat, Mil. Procházka - Koukal, Kolář, Průcha.
Hraje se od 17:30 v Hartwall Areně v Helsinkách. Rozhodčí Karabanov z Ruska, vysílá ČT 2.
Víkend na Karjale
sobota, 14.00 h: Rusko-Švédsko, 17.30 h: Finsko-Česko
neděle, 13.30 h: Česko-Rusko (píská Fin Laaksonen, ČT 2), 17.00 h: Finsko-Švédsko

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.