Hlavní obsah

Hokejisté budou při losu MS 2005 v prvním koši

INNSBRUCK/PRAHA

V prvním koši spolu s úřadujícími šampióny Kanadou, dále pak se Švédskem a Slovenskem se ocitli hokejisté Česka před středečním losem mistrovství světa 2005. Soupeře pro základní část z dalších tří osudí nám v Innsburcku vytáhne rakouská atletka Stephanie Grafová, stříbrná běžkyně na 800 m z olympiády v Sydney.

Článek

K rozdělení zemí do košů došlo podle koeficientu umístění na posledních pěti mistrovstvích s přihlédnutím k žebříčku IIHF. Česko budou při losování zastupovat předseda svazu Karel Gut a generální sekretář Martin Urban, přesný program zápasů oznámí pořadatelé 22. května.

Model mistrovství se proti letošnímu roku nemění. Základní skupiny budou znovu čtyřčlenné, přičemž A a D se odehrají ve Vídni, B a C v Innsbrucku. Tři nejlepší z každé půjdou do kvalifikační části šampionátu, kde se spojí postupující celky A/D do vídeňské skupiny E a C/B do innsbrucké skupiny F. Do tabulky se započtou i vzájemné výsledky.

V městě pod Alpami se odehraje celá skupina o záchranu. Ze dvou šestičlenných kvalifikační skupin vzejde osm čtvrtfinalistů, které čeká play-off.

Obě pořadatelská města se ještě podělí o čtvrtfinále, vlastní boje o medaile se pak uskuteční už jen v rakouské metropoli. Shodnou porci 28 zápasů tak uvidí modernizovaná hala Olympia World v Innsbrucku, která pojme 8212 diváků a do provozu bude znovu uvedena v prosinci, i vídeňská Stadthalle pro 8900 fanoušků.

Rakousko uspořádá hokejové mistrovství světa popáté v historii a počítá s rozpočtem 7,5 miliónu eur, což je o dvě třetiny víc než při předchozím šampionátu v roce 1996, kdy ve Vídni triumfovala česká reprezentace. Pokrýt náklady by měly z 85 procent příjmy z prodeje vstupenek. Přibližně stejnou finanční rozvahu učinil i organizační výbor letošního MS v Praze a Ostravě.

Rozdělení zemí pro los MS 2005
I.: Kanada, Švédsko, Slovensko, Česko
II.: Finsko, USA, Rusko, Německo
III.: Švýcarsko, Lotyšsko, Rakousko, Ukrajina
IV.: Bělorusko, Dánsko, Slovinsko, Kazachstán

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.