Hlavní obsah

Růžička je pro mě ikona. Mám k němu obrovský respekt, říká gólman Kovář

Praha

Klubová sezóna v Jekatěrinburgu skončila Jakubu Kovářovi už před třemi týdny, ale po návratu z Ruska nikde nehledal možnost tréninku. Dopřál si delší volno, aby na reprezentační sraz hokejistů do pražského Edenu přijel správně natěšený. "V předchozích letech jsem sotva dohrál v klubu a už mazal na reprezentační soustředění. Pak se sezóna zdála hodně dlouhá, s tou letošní pauzou je to pro mě přijatelnější," říká gólman.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Brankář Jakub Kovář na tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Teď jste správně natěšen na více než měsíc intenzivní přípravy na mistrovství světa?

Mohl jsem sice někam jezdit a jen tak se někde klouzat na ledě, ale říkal jsem si, že když si dopřeju úplně hokejový oraz, budu se víc těšit na trénink i zápasy. Na olympiádě jsem odchytal jen dvacet minut a jinak to tam proseděl. S klubem jsme dohráli brzy, takže nebylo proč s reprezentací váhat. Teď půjde jen o to, abych se zpátky zase dostal do správného rytmu, nabral kondičku a chytil nějakou formu. Třeba mě ale trenér Růžička vyhodí už za 14 dní, pak to pro mě ani tak dlouhý nebude...

Jako jediný ze současného kádru jste byl v olympijském Soči. Máte ještě nepovedený turnaj v hlavě?

Ne, to už je dávno pryč, ale nemyslím, že by to tam byla nějaká šílená ostuda. U nás je někdy hrozně těžký fanouška uspokojit, a když se neudělá medaile, tak hned všichni mluví o průšvihu.

Nicméně situace po olympiádě vyústila ve změnu trenéra. Jak se to projevilo?

Nemyslím to nijak ve zlém, ale určitý stereotyp už byl v reprezentaci možná cítit, protože jste přijel na akci, znal jste všechny a úplně přesně věděl, do čeho jdete. Teď najednou je ten pocit úplně jiný. Jiný kouč, jiní asistenti i tréninky a jiné to bude v přípravě na zápasy a já se těším, jak to bude pod panem Růžičkou vypadat.

Jste připraven ho přesvědčit, že byste právě vy měl být gólmanskou jedničkou?

Mám k němu obrovský respekt, pro mě je pan Růžička jednou z největších ikon českého hokeje. Líbí se mi i koučova impulzivnost. Pamatuji si ještě z budějovických juniorů, jak jsme právě tady v Edenu hráli se Slavií a pan Růžička seděl nahoře v restaurace, otevřel okno a klukům slávistickým pěkně vyhuboval...

Co jste říkal na to, jak Růžička národní mužstvo pozměnil?

Hodně kluků přijelo na reprezentační akci poprvé, ale řada z nich už má něco za sebou v extralize a nejsou to žádní mladí vykukové. Možná to není vůbec špatně. Poslední roky jezdil na ty akce hodně stejný tým, už jsme tak nějak všichni věděli, co se bude dít a co kdo bude v kterém rohu šatny vyprávět, takhle potkávám nový lidi a bude to všechno nějak jinak.

V kině teď běží Babovřesky 2, kde patříte mezi pětici účinkujících hokejistů. Už jste film viděl?

No viděl. Dívat se ale na sebe, to tedy fakt nemusím. Sám sobě jsem se vůbec nelíbil, ale film určitě splnil to, co slíbil a lidi se na něj chodí bavit, takže myslím, že se bude točit i třetí díl.

A kdybyste dostal znovu nabídku, přijal byste?

Bylo zajímavou zkušeností zjistit, jak vlastně filmování funguje, že je to mravenčí práce, a že to co vypadá na plátně jako pětiminutová sranda, je třeba třítýdenní zápřah od rána do večera. Už za mnou skutečně přišli, abych točil dál, jenže nevím, jestli to půjde zvládnout časově. Program na léto mám hodně nabouchaný a nevím, jestli se tam nějaký film vůbec vejde.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.