Hlavní obsah

Jako kapitán jen dolaďuji odjezdy autobusu, vtipkuje Hlinka

JÖNKÖPING (Švédsko)

Útočník švýcarského Klotenu Jaroslav Hlinka nosí pod koučem Aloisem Hadamczikem na turnajích Euro Hockey Tour kapitánské 'céčko', ale nevidí v tom žádnou významnou funkci. Podle svých slov pouze řeší s trenéry jen běžné věci.

Článek

"Nevyplývá z toho vůbec nic zvláštního. Někdo to dělat musí. Jen když je potřeba něco vyřídit třeba s trenéry, tak to řeším já, aby tam nešla celá kabina. Odjezdy autobusů a tak dále," usmíval se Hlinka při rozhovoru s novináři. Na čas v této funkci zaskočil už v předešlých letech, nyní má, zdá se, mistr světa z Německa z roku 2001 'céčko' na dresu pevně přišité.

Na turnaji Karjala se bude už v dnešním prvním duelu v Jönköpingu proti domácímu Švédsku snažit pomoci týmu rozšířit dosud chudou dvoubodovou sbírku z úvodního podniku EHT. Na ledě Kinnarps Arény, kde prožil před třemi roky jeden ze svých čtyř startů na světových šampionátech, by si rád dal i dárek k dnešním 29. narozeninám. "Herně by to mělo být snad lepší než v září. Všichni už teď jsou v plném zápasovém zápřahu," řekl Hlinka.

Specifický rok

V letošním ročníku navázal na předchozí působení ve švýcarském Klotenu, kde si léčí poraněnou duši z nevydařeného angažmá v ruské Kazani. Klub z Tatarstánu v loňském roce českého útočníka zlákal, ale pak nakupoval hvězdu za hvězdou a Hlinkovi přestal dávat příležitost. "Minulou sezónu byla při výluce v NHL spousta hráčů naštvaná, že nedostávali prostor. Byl to specifický rok, teď jsme vytěžovaní víc a pro všechny je to lepší," uvedl.

Při návratu do Klotenu nezaznamenal v týmu žádné velké proměny. "Mužstvo se moc nezměnilo. Přišli jen dva Američané," navázal Hlinka. Ve Švýcarsku je spokojený a pochvaluje si zázemí pro rodinu. Jen mu chybí nějaký český spoluhráč. "Vždycky je lepší, když se člověk může pobavit s krajanem. Já si nejvíc rozumím s Finem Rintanenem, jsme si i povahově blízko. Není to ale přeci jen Čech."

S Klotenem v minulých týdnech prožíval sérii několika zápasů bez výhry, ale před pauzou se nálada v týmu vylepšila dvěma výhrami za sebou. "Bylo to takové nervóznější období. Odchody sice nikomu nehrozily, ale vedení začalo tlačit na mužstvo, že musí zabrat. Výhry přišly v pravou chvíli," řekl druhý nejproduktivnější hráč osmého týmu švýcarské ligy.

Reprezentace má před Spengler Cupem přednost

Bývalý sparťanský útočník údajně figuroval v úvahách pražského klubu o posilách na prosincový Spenglerův pohár v Davosu. Tam si týmy mohou vybrat i několik hráčů, které nemají v kádru, ale Hlinka podobnou možnost odmítá. Rozhodně dává přednost Rosno Cupu v Moskvě a pak svátkům s rodinou.

"Slyšel jsem o tom, ale není to reálné," odmítl možnost krátkodobého návratu do sparťanského dresu. "Pokud budu pozván, dal bych přednost reprezentaci a pak chci strávit klidné Vánoce s rodinou doma. Budeme v Čechách a užijeme si volna. Svátky jsou dobré k tomu, aby si člověk odpočinul a v lednu už soutěž graduje před play off," prohlásil Hlinka.

Reklama