Hlavní obsah

Trapas na MS juniorů! Kanadský kapitán absolutně neunesl ostudnou porážku

Praha

Dosud se zdálo, že neúctu k soupeři projevují jen ruští hokejisté při seniorských mistrovstvích. Namátkou například rok 2010, finálová porážka od Čechů 2:1 a sundávání stříbrných medailí nebo odjezd do šaten po nejvyšší prohře ve finále šampionátu od Kanady 1:6, údajně kvůli komunikačnímu šumu. Tentokrát se ale karta obrátila a neúcta byla projevena právě ruským hráčům.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kanadský hokejista Barrett Hayton na MS do 20 let v Ostravě a Třinci.

Článek

Po nejhorším výsledku Kanady na juniorských šampionátech, kdy hráči schytali ostudný debakl 0:6, si kanadský kapitán Barret Hayton odmítl při závěrečné ruské hymně sundat helmu. Toto gesto bývá výrazem úcty k vítězi už mnoho let, avšak frustrace z výsledku byla pro kapitána asi příliš velká na to, aby ctil fair play. Několik ruských hráčů kanadskému útočníkovi, který si připsal již několik startů v NHL, poté odmítlo podat ruku.

Haytonovo gesto už je mnohými kritizováno, na svém twitterovém účtu se k němu vyjádřil i hokejový komentátor Robert Záruba, či letošní dosavadní nejlepší střelec kanadsko-americké NHL, David Pastrňák, který gesto okomentoval dvěma palci dolů.

Do celé kauzy se posléze zapojil i Kanadský hokejový svaz, který se omluvil, jak Ruské hokejové federaci, tak i Mezinárodní hokejové federaci (IIHF) a všem fanouškům, kteří tento lapsus kanadského kapitána zaregistrovali.

K omluvě se přidal svým vyjádřením i sám Hayton. „Chci se hluboce omluvit ruskému celku a jeho fanouškům za to, že jsem během ruské hymny nesundal helmu. Ztratil jsem se v okamžiku. Rozhodně jsem tímhle gestem nezamýšlel urazit tým, který proti nám odehrál výborný zápas. Tohle gesto by také nemělo odvrátit pozornost od jejich skvělého výsledku. Já osobně dlužím svému týmu a celé Kanadě lepší výkony."

Reklama

Související témata: