Hlavní obsah

Olympijská vesnice nabízí pečlivě střežený luxus

PEKING

Vlajka dlouhá více než deset metrů a nápis Czech Olympic Team i v čínštině je vidět už od hlavní brány olympijské vesnice v Pekingu.

Článek

Český tým má prominentní devítipatrový dům bloku B3, z něhož budou sportovci vyrážet do bojů o medaile. Také díky početné výpravě muselo vedení požádat o rozšíření ubytovací kapacity o dvě patra vedlejšího domu společně s týmem Kataru.

Návštěvník, i když na olympiádě akreditovaný, nemá snadnou úlohu. Kolem vesnice je ochranná zóna a ke vstupu do vesnice je nutné mít nejen speciální kartu, o kterou se musí den dopředu požádat, ale také zvací dopis na hlavičkovém papíru ČOV podepsaný šéfem mise Františkem Dvořákem. „To pravidlo je pro Peking nové,“ řekl Dvořák.

Hned ve vchodu visí na zdi další vlajka, kousek dál je nástěnka se jmény a čísly pokojů. A také seznam 250 filmů na DVD, které jsou k mání. O sportovce je královsky postaráno. Mají tří nebo čtyřpokojové plně klimatizované apartmány se dvěma koupelnami a zaskleným balkónem, plovoucími podlahami a dlažbou, ve společné místnosti plazmovou televizi a ledničku s mrazákem.

Vesnice má 66 hektarů, sportovcům jsou k dispozici obchody, pošta, banka, herny a dokonce se mohou učit čínsky. „Už tři dny si říkám, že tam zajdu,“ usmívala se střelkyně Kateřina Emmons. Sportovci si mohou jít ve vesnici zaplavat do bazénu, zahrát tenis, basketbal či běhat na oválu, součástí areálu jsou také knihovna, nemocnice a hasičská stanice.

U dveří stojí dobrovolníci

Na zánovní koloběžce z domova se vesnicí prohání slalomář Vavřinec Hradílek. „Rozeberou se řidítka a váží asi pět kilo, je to v pohodě. Ale na kanál s ní nedojedu,“ komentoval takřka hodinovou cestu do vodáckého areálu.

Po hrách budou apartmány v olympijské vesnici přestavěny a prodány jako byty. „Je to celkem luxus,“ řekl zápasník Marek Švec. U každých dveří stojí dobrovolník, klaní se a s úsměvem je otevírá. „Ještě jsem tady nestihl udělat nepořádek, jsem tu teprve dva dny,“ smál se Švec po návratu ze čtyřhodinové návštěvy Velké čínské zdi. I on může využívat bezdrátové připojení k internetu, vysílání České televize ale nechytí.

„Bylo by to moc nákladné,“ vysvětlil Dvořák, který byl v úterý i hostem českého velvyslance v Číně Vítězslava Grepla. Ten potvrdil svou účast na čtvrtečním slavnostním vyvěšení vlajky a přijetí české výpravy do olympijské vesnice. Společně s premiérem Mirkem Topolánkem se pak o den později zúčastní i otevření Českého olympijského domu v centru Pekingu a slavnostního zahájení olympijských her.

Reklama

Související témata: