Hlavní obsah

Omnium na dráze vyhrál Dán Hansen, Britové mají další medaili

Londýn

Vítězem omnia mezi dráhovými cyklisty na olympijských hrách v Londýně se po dramatickém průběhu soutěže stal Lasse Norman Hansen z Dánska. Dvacetiletý jezdec rozhodl o svém prvenství před Francouzem Bryanem Coquardem až v poslední z celkem šesti disciplín, jíž byl kilometr s pevným startem. Již pátou medaili z velodromu si po čtyřech zlatých připsala domácí Británie díky bronzovému Edwardu Clancymu.

Článek

Hansen vstupoval do nedělní druhé poloviny programu omnia, které mělo na olympiádě svoji premiéru, až jako pátý. Ve vyrovnaném pořadí byl součet jeho umístění o osm bodů horší než u vedoucího Coquarda, ovšem Francouzovi vůbec nevyšel stíhací závod na čtyři kilometry, kde skončil až dvanáctý, zatímco jeho vítěz Hansen poskočil na průběžnou třetí příčku.

Následoval závod ve scratchi a právě tady udělal Hansen nejdůležitější krok k pozdějšímu vítězství. Dojel sice až šestý, ale to se mu podařilo poté, co v průběhu závodu nepříjemně upadl. Dokázal se však zvednout a zlikvidoval velkou ztrátu na peloton, díky čemuž měl před závěrečným dějstvím v čele shodně 25 bodů společně s Italem Eliou Vivianim a právě Coquardem.

V kilometru s pevným startem přišel skvělý výkon člena vítězného britského týmu ve stíhacím závodě družstev Clancyho, jenž těsně zaostal za olympijským rekordem a díky svému vítězství v závěrečné disciplíně se posunul z páté příčky na třetí stupínek. V úplně poslední jízdě proti sobě šli Hansen a Viviani, zatímco však Ital propadl a až devátým časem přišel o medaili, dánský mladík skončil za Clancym druhý a to stačilo na zlato.

Skvěle si zatím vede Brit Jason Kenny ve vyřazovacích bojích sprintu mužů, kde skončil český zástupce Pavel Kelemen v sobotu desátý. Bez potíží postoupil do pondělního semifinále. Stejně tak si vedli i další favorité Grégory Baugé z Francie a Australan Shane Perkins, k nimž se rovněž výsledkem 2:0 trochu překvapivě přidal Nijsane Nicholas Phillip z Trinidadu a Tobaga.

Ve stejné disciplíně žen nezaváhaly v úvodu hlavní favoritky domácí Victoria Pendletonová a Australanka Anna Mearesová. Kromě bezproblémového postupu do čtvrtfinále navíc obhájkyně zlata z Pekingu Pendletonová vylepšila v kvalifikaci svůj vlastní olympijský rekord. Letmých 200 metrů prolétla v čase 10,724 vteřiny.

Menší vrásky vznikly na čele organizátorů. Během dnešního silného deště se ukázalo, že ve střeše dráhařského stánku za 147 milionů dolarů jsou díry. Byly ovšem nad vnitřní plochou a žádná voda se tak nedostala na sibiřskou borovici položenou na oválu. Závada by měla být odstraněna ještě v noci na pondělí.

Dráhová cyklistika - muži:
Omnium: 1. Hansen (Dán.) 27 bodů, 2. Coquard (Fr.) 29, 3. Clancy (Brit.) 30, 4. Kluge (Něm.) 33, 5. O'Shea (Aus.), 6. Viviani (It.) oba 34, 7. Archbold (N. Zél.) 48, 8. Bell (Kan.) 49.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.