Hlavní obsah

USA - Kanada 91:48Americké basketbalistky nedaly ve čtvrtfinále Kanadě šanci

Londýn
Aktualizováno

Favorizované basketbalistky USA rozdrtily v úvodním čtvrtfinálovém utkání olympijského turnaje Kanadu 91:48 a připsaly si na hrách už 39. vítězství za sebou. V semifinále Američanky nastoupí proti Austrálii, kterou na předchozích třech olympiádách zdolaly vždy ve finále.

Foto: Reuters

Kanadská basketbalistka Krista Phillipsová (uprostřed) bojuje o míč s Američankami Candace Parkerovou (vlevo) a Dianou Taurasiovou.

Článek

Druhou semifinálovou dvojici utvoří Rusky a Francie. Sborná v repríze finále loňského mistrovství Evropy opět zdolala po dramatickém závěru Turecko 66:63, ještě 28 sekund před sirénou bylo skóre nerozhodné. K výhře Ruska přispěla 19 body Becky Hammonová, na druhé straně dala 22 bodů Nevriye Yilmazová.

Kanaďanky dokázaly reprezentantky basketbalové velmoci porazit naposledy na mistrovství světa v roce 1975. Dnes bylo od začátku jasné, že při své premiérové účasti ve čtvrtfinále OH na tento úspěch nenavážou, když v úvodní čtvrtině daly jen osm bodů. Nejlepší střelkyní zápasu byla s 15 body americká hvězda Diana Taurasiová, poražený tým vedla autorka 13 bodů Kim Smithová.

Americké basketbalistky oslavily jasnou výhrou dnešní dvacáté výročí začátku své vítězné olympijské šňůry, která odstartovala v Barceloně. V závěru jejich akcím tleskali i hvězdní hráči NBA Kobe Bryant, LeBron James a Kevin Durant, kteří se přišli po skončení tréninku na své kolegyně podívat.

Australanky se probojovaly do semifinále po výhře 75:60 nad Čínou, s níž v poločase o bod prohrávaly. Ve třetí čtvrtině však skóre otočily a závěrečnou část už ovládly jednoznačně 20:8. Nejvíc bodů (17) v dresu vítězek zaznamenala Liz Cambageová, jež se během turnaje v duelu s Ruskem blýskla unikátní smečí.

Dvanácti body pomohla hvězdná Lauren Jacksonová, která vylepšila svou bilanci pod pěti kruhy na 536 bodů a stala se nejlepší střelkyní v olympijské historii. Má o jeden bod víc než bývalá brazilská reprezentantka Janeth Arcainová. Za nejlepší střelkyni OH byla Jacksonová označena už po duelu s Brazílií v základní skupině s tím, že z prvního místa sesadila Američanku Lisu Leslieovou, ale později se ukázalo, že šlo o chybu v databázi mezinárodní federace FIBA.

Basketbal - ženy:
Čtvrtfinále:
USA - Kanada 91:48 (42:21), Austrálie - Čína 75:60 (35:36), Rusko - Turecko 66:63 (34:28)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.