Hlavní obsah

Japonce půjdu zmasakrovat, nechci hned domů, plánuje judista Krpálek

Z děsivého losu olympijského turnaje si judista Lukáš Krpálek těžkou hlavu nedělá. Přestože po prvním volném kole narazí zřejmě na mistra světa z roku 2010 Japonce Anaie a v případě postupu na úřadujícího šampióna planety Rusa Chajbulajeva, je český mladík v pohodě. Po trénincích obráží ostatní olympijská kolbiště a snaží se vyhnat z hlavy negativní myšlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Jak prožíváte čekání na první olympijské představení?

Snažím se trávit volný čas na sportovištích. Byl jsem na tenise, vyrazil jsem se podívat na judistického kolegu Ježka. Podal slušný výkon. Přišlo mi, že jeho korejský protivník byl unavený z předešlých dvou zápasů a Ježour ho mohl porazit. Jen na basketbal jsem se zatím nedostal.

Nadchla vás hodně návštěva Wimbledonu?

Rozhodně! Prožil jsem tam krásný den. Byl jsem poprvé v životě na tenise a hned se mi podařilo vidět Švýcara Federera, Serenu Williamsovou a Petru Kvitovou. Měl jsem z toho fakt radost.

Cestování mezi sportovišti po Londýně vám nevadí? Nebere vám sílu a koncentraci na vaše zápolení?

Já mám radši stav, když mám něco na práci a nepřemýšlím nad vlastním zápasem. Je lepší se zabavit a nemyslet na to, co mě nemine. Zvláště nyní.

Jenže vás zřejmě čekají mistři světa z minulých dvou let. Lze za dané konstelace vůbec judo z hlavy dostat?

Samozřejmě že to nejde (směje se). Pořád nad tím dumám. Večer se mi blbě spí, protože přemýšlím, co budu dělat. Přehrávám si v hlavě, jak budu zápasit. Pořád uvažuji, co a jak. Jen když jsem na sportovištích, dokážu vypnout, protože si užívám atmosféru.

A prozradíte, jaký recept jste vymyslel pro případné střety s Anaiem a Chajbulajevem?

Japonce půjdu zmasakrovat, protože technicky to asi na něj nepůjde. Budu se do něj muset pustit a doufat, že mu trošku dojdou síly a já ho pak odhodím. Na druhou stranu musím opatrně, aby nebyl konec dříve než se k tlaku dostanu.

Ani jednoho z hvězdných protivníků jste v kariéře ještě neporazil.

Anai je levák, což mi vůbec nesedí. Prohrál jsem s ním všechny tři vzájemné zápasy. Pokaždé sice vyrovnané, ale se špatným koncem pro mě. To je snad jediný Japonec, který mě porazil. S Rusem jsem se potkal dvakrát a rovněž zvítězil on. Je malý. Vleze pode mě, sbalí se a já přes něj přepadnu. Takoví lidi mě docela štvou. Je jasné, že na olympiádě jsou všichni skvělí. Ale zrovna já mám dva nejtěžší.

Jste hodně zklamaný, že vám los přisoudil dva výborné soupeře při vašem debutu na olympijských hrách?

Zpočátku jsem byl naštvaný. Chci udělat dobrý výsledek, byť jsem na hrách poprvé. Mrzí mě, že mám dva top favority našeho turnaje. Může se stát, že absolvuji jeden zápas a pojedu domů. Jenže když se na jaře bojovalo o nasazení do olympijského turnaje, musel jsem kvůli zranění zad vynechat čtyři hodně bodované turnaje, což mě stálo pozici mezi nasazenými. A výsledkem jsou dva nejsilnější judisté světa proti mně.

Reklama