Hlavní obsah

Rosolová uspěla s protestem a poběží s Hejnovou finále, Ptáčníková bez medaile

Londýn
Aktualizováno

I desátý den olympijských her v Londýně se do popředí zájmu dostali čeští sportovci. Na atletickém stadiónu na medaili nedosáhla čerstvá mistryně Evropy ve skoku o tyči Jiřina Ptáčníková. Do finále běhu na 400 m překážek se prokousala Zuzana Hejnová a nakonec i Denisa Rosolová, která musela podávat protest proti diskvalifikaci. Na střelnici předčasně skončil obhájce olympijského zlata David Kostelecký: přestože se po desátém místě z nedělní první části kvalifikace trapu dnes posouval dopředu, v závěrečné kvalifikační položce netrefil tři terče a se součtem 120 bodů klesl mimo postupové pozice.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Denisa Rosolová byla v olympijském semifinále běhu na 400 m překážek nejdříve diskvalifikována. Rozhodčí však nakonec uznali její protest.

Článek
Fotogalerie

Další český zástupce Jiří Lipták nastřílel 119 bodů a do šestičlenného finále rovněž nepostoupil. Kvalifikaci vyhrál maximálním nástřelem 125 bodů Australan Michael Diamond, který vyrovnal světový a vytvořil nový olympijský rekord. Ve finále se mu už tak skvěle nevedlo: čtyřicetiletý vítěz z Atlanty a Sydney minul pět terčů a a skončil bez medaile. Zlato získal v rozstřelu Chorvat Giovanni Cernogoraz.

O olympijské medaili snila nedávná mistryně Evropy Jiřina Ptáčníková. Česká reprezentantka však skočila 4,45 a vyšší laťku už překonat nedokázala. Nepomohl jí ani risk, když si po dvou pokažených pokusech na 4,55 přenesla jeden pokus na 4,65. Shodila a získala dělené šesté místo.

Do finále běhu na 400 metrů s překážkami postoupila Zuzana Hejnová, která si vyběhla v prvním semifinále postup druhou příčkou a postoupila přímo. Druhá česká zástupkyně Denisa Rosolová postoupila časem, když ve třetím semifinále doběhla na třetí příčce. Po doběhu byla však diskvalifikována z důvodu nesprávného překonání některé z překážek. Proti diskvalifikaci se však česká výprava odvolala a s protestem uspěla. Ve středečním osmičlenném finále tak poběží Hejnová i Rosolová.

Finále už má za sebou jachtařka Veronika Fenclová, která se jako jediná z kvarteta českých zástupců v tomto sportu probojovala do finálové rozjížďky díky osmému místu ve třídě Laser Radial. V ní dnes dojela na předposledním devátém místě a stejnou příčku obsadila i v konečném pořadí. Zlatou medaili ve Weymouthu získala Číňanka Sü Li-ťia.

Reklama

Související témata: