Hlavní obsah

Z Pekingu byl vyřízený, musel vyhledat pomoc psychologa. V Londýně pak Svoboda létal

Londýn

Hollywood volá! Tenhle scénář je přesně podle gusta autorů největších dojáků z americké filmové továrny. V hlavní roli český reprezentant v moderním pětiboji David Svoboda.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Moderní pětibojař David Svoboda během parkuru olympijského závodu

Článek

Peking 2008: vrcholná forma, olympijské hry a sen o zlatu končící v troskách. Střih, Londýn 2012: vše se opakuje, jen výsledek je jiný: sedmadvacetiletý borec z Prahy po čtyřech letech pokořil v boji pod pěti kruhy celý svět!

„Peking mě dlouho strašil, byl jsem skutečně hodně dole," netají Svoboda, že zklamání z čínského vystoupení kousal neskutečně těžce. Do nejlidnatější země světa jel jako favorit. „Bylo mi třiadvacet, sport pro mě byl vrcholem všechno. Neznal jsem význam slova porážka," vybavuje si. Jenže parkur se mu nepodařil. „Měl jsem špatného koně," zlobí se i s odstupem čtyř let, během nichž prošel velkou změnou. „Prožil jsem spoustu povedených i nepovedených závodů. V Londýně jsem měl rozhodně větší nadhled než v Pekingu," přemítá.

Totálně ztratil motivaci

Od vystoupení v Číně se potýkal se ztrátou motivace. Minulý rok byla dokonce apatie vůči výsledkovým listinám tak velká, že začal spolupracovat s psycholožkou. „Fakt jsem totálně ztratil motivaci. Neměl jsem nejmenší touhu řešit výsledky mistrovství Evropy, nebo světa. Prostě jsem žil jenom Londýnem, což v danou chvíli nebylo optimální," přiznává Svoboda.

„Šel jsem za psycholožkou a první co mi řekla, že mi vlastně nemůže pomoct, protože sportovní motivace je vnitřně daná věc a těžko se ovlivňuje," vypráví s úsměvem český reprezentant. „Ale společně jsme se snažili vnitřně definovat klíčové body jednotlivých disciplín. Byl jsem nucený jasně formulovat, co cítím, čímž jsem si důležité věci uvědomil. Moderní pětiboj rozhoduje psychika. Ve špičce je patnáct lidí schopných vyhrát, klíčová je hlava," popisuje Svoboda.

Zasloužená euforie na závěr

Zásadně se za čtyři roky změnil i moderní pětiboj. Dříve se začínalo střelbou ze vzduchové pistole, následoval šerm, plavání, parkur a přespolní běh. Dnes boj o medaili startuje šermem a střelba je součástí přespolního běhu, přičemž se pálí z laserové pistole.

„Ideologicky děláme pořád moderní pětiboj, ale měnila se pravidla jízdy na koni, pravidla střelby, zbraň. Novinek bylo tolik, že jsem měl problém s nominací do Londýna," přiznává Svoboda. „Měl jsem raději moderní pětiboj v jeho původní podobě. Na mistrovství Evropy pršelo, Ondra Polívka měl terč plný vody a přišli jsme tak o medaili v družstvech. Komplikací bylo mnoho, změny nebyly připravené k aplikaci," je přesvědčený Svoboda.

Když vstoupil do bitvy o olympijskou medaili v Londýně a vytvořil olympijský rekord moderního pětiboje v šermu, zarazil. „Vybavilo se mi, že jsem rovněž v Pekingu tehdy ještě ve střelbě začal olympijským rekordem," připouští. Ale tím podobnost skončila. Na konci dne slavil triumf. „Na stupních vítězů jsem se zlatem na krku cítil euforii, úplně jsem se vznášel. Tak dva metry nad zemí."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.